Museum VS: paneeltje blijft voorlopig in onze handen

Het Museum of Fine Arts (MFA) in Boston weigert de Nederlandse overheid een paneeltje terug te geven van de 16de-eeuwse Zuid-Nederlandse schilder Herri met de Bles....

Het landschapje, afkomstig uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar-bankier Franz Koenigs (1881-1941), werd in 1940 door Hermann Goering aangekocht en kwam na de oorlog in Amerikaanse handen terecht. De Nederlandse staat claimde het paneeltje in 1999. Maar ook een nazaat van Koenigs legde een claim.

Ch. van Rappard-Boon, die namens het ministerie van OCW onderhandelt over de restitutie van 'oorlogskunst', stelde de directie van het MFA in Boston in een brief van 29 juli voor om het paneeltje over te brengen naar de collectie van het Instituut Collectie Nederland. Hier in Nederland zou dan moeten worden uitgemaakt aan wie de Herri met de Bles toehoort: aan de Nederlandse overheid of aan de erven van Koenigs.

Malcolm Rogers, directeur van het MFA, weigert echter op dat voorstel in te gaan. In een brief van 15 augustus aan Van Rappard-Boon stelt hij: 'Wij denken dat het onjuist zou zijn om het schilderij aan het Instituut Collectie Nederland te overhandigen, omdat de Nederlandse regering zelf een claimende partij is in deze zaak.' De Trustees van het MFA, aldus Rogers, hebben daarom nu besloten als tijdelijke beheerder van het kunstwerk op te treden, totdat een rechtbank of een door zowel de Koenigs-erven als de Nederlandse overheid aanvaarde arbritagecommissie de eigendomsrechten heeft vastgesteld.

Het MFA stelde in de zomer van 1999 voor om een onafhankelijke arbitragecommissie in te stellen die zou bepalen aan wie het schilderij toebehoort. De erfgename van Koenigs ging akkoord met zo'n commissie, maar de Nederlandse overheid wees het voorstel van de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden