Museum leeggeroofd, politiepatrouile in Bagdad

ANP

Bagdad is ten prooi gevallen aan plunderaars, nadat de Amerikaanse troepen de stad waren binnengetrokken. Erheerst een sfeer van anarchie en de openbare orde is totaal verdwenen.

Zaterdagochtend meldden zich zeven Iraakse politieofficieren en ongeveer 150 politiemannen en andereambtenaren en werknemers uit diverse beroepsgroepen bij de Amerikanen na de oproep bij het herstel van deopenbare orde te helpen. De ambtenaren, technici en anderen hebben laten weten bereid te zijn te helpen bij hetopzetten van een bestuur en bij het herstel van de orde.

De VS hebben volgens woordvoerder generaal Vincent Brooks van het Amerikaans Centraal Commando geenavondklok ingesteld in de Iraakse hoofdstad. Hij sloot echter niet uit dat het daar wel van komt als de chaos blijven bestaan.

Zaterdag bleek dat het belangrijkste museum van Irak, het archeologisch museum van Bagdad, is leeggeroofd.Vrijdagmiddag leek het erop dat de plunderaars het vooral voorzien hadden op de kantoren van de administratie,maar zaterdag werd duidelijk dat de dieven ook veel stukken van onschatbare waarde uit de collectie hebbenmeegenomen en dat tal van objecten zijn vernield.

Volgens plaatsvervangend directeur Midal Amin zijn 170.000 grotere en kleinere stukken verdwenen ofvernield. "Die zijn miljarden dollars waard", zei zij. Amin maakte de bezettingstroepen in het landmedeverantwoordelijk voor de enorme ravage.

De VN-organisatie voor cultuur, Unesco, had eerder op de dag geëist dat de Amerikaanse en Britse troepen inIrak 'onmiddellijk' maatregelen nemen om het culturele erfgoed in dat land te beschermen. De Unesco wees er ineen brief aan de VS op dat het cultureel erfgoed van Irak tot de rijkste in de wereld behoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden