Museum in Voorburg vreest strafkorting

Het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg dreigt de gemeentelijke subsidie voor de helft kwijt te raken. Het museum zegt dat het strafkorting krijgt omdat het zich heeft verzet tegen de plaatsing van het Nationaal Huygens Monument....

ANP

ANP

VOORBURG

Het bronzen beeld ter nagedachtenis aan Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan zou aanvankelijk in de tuin van het museum komen te staan. Dat ging na diverse protesten niet door. Vrijdag onthult Mr. W. Scholten, vice-voorzitter van de Raad van State, het monument op de nieuwe locatie: het Voorburgse park Vreugd en Rust.

De gemeente ontkent dat de subsidiemaatregel te maken heeft met de verplaatsing van het monument. Het college vindt dat het museum, de voormalige buitenplaats van Huygens, een nationaal karakter heeft. Het Rijk en de provincie zouden daarom subsidie moeten geven.

Het Huygensmuseum Hofwijck krijgt jaarlijks 145 duizend gulden. De vermindering naar 71,5 duizend heeft rampzalige gevolgen, zegt het museum. Het zou betekenen dat de conservator moet verdwijnen. Tentoonstellingen, museumlessen, rondleidingen en concerten zullen tot het verleden behoren.

In 1995 trok het museum bijna tienduizend bezoekers. Daarmee was het de culturele instelling met het laagste subsidiebedrag per bezoeker in Voorburg. Hofwijck verwacht dit jaar vijftienduizend mensen. De gemeenteraad neemt op 31 oktober een definitieve beslissing over de subsidievermindering.

Het Nationaal Huygens Monument is een initiatief van de gelijknamige stichting, die daarmee wil herdenken dat de staatsman, schrijver en dichter Constantijn Huygens vierhonderd jaar geleden werd geboren. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Hans Bayens. Ook hij was tegen plaatsing in de tuin van het museum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden