Museum Huis Doorn vraagt hulp Tweede Kamer

Het museum Huis Doorn vraagt dinsdag hulp aan Tweede Kamerleden. Het museum in het kasteeltje waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en tot zijn dood in 1941 verbleef, moet sluiten vanwege een halvering van de subsidie.

Het museumbestuur begrijpt dat de overheid moet bezuinigen, maar vraagt zich af wat Nederland heeft aan een museum dat niet open kan zijn voor publiek. 'We hopen dat de Kamer de korting op de subsidie ongedaan kan maken of dat er een periode van 4 jaar komt waarin wij op eigen benen kunnen komen te staan', zegt Herman Sietsma van het museum.

De Kamer debatteert komende maandag met minister Jet Bussemaker (Cultuur) over de cultuurplannen van dit kabinet. De bezuiniging op Huis Doorn is overigens nog een besluit van de vorige staatssecretaris, Halbe Zijlstra.

Met een ruime halvering van de subsidie (van 441.000 naar 212.000 euro) zou het museum naar eigen zeggen genoeg geld over hebben voor het behoud van de collectie, maar geen geld meer voor openstelling voor bezoekers. Sietsma ziet mogelijkheden om nieuwe inkomsten of subsidies te werven, maar heeft daar wel een aantal jaar voor nodig.

Hij heeft ook contacten met Vlaanderen en Duitsland voor samenwerking. Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog en Huis Doorn is een van de weinige plekken in Nederland waar nog iets van die oorlog tastbaar is. De petitie die Huis Doorn dinsdag aan Kamerleden aanbiedt, is ondertekend door 6000 sympathisanten.

Huis Doorn is niet de enige instelling die zich zorgen maakt over de toekomst. Ook Slot Loevestein, waaruit Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte, krijgt geen geld meer van het Rijk voor de museale activiteiten. Daardoor moet het slot binnen enkele jaren dicht voor het publiek. Het Rijksmuseum Twente zal ook geen geld meer krijgen voor exposities.

Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA) wil dat de begroting van het ministerie wordt aangepast, zodat de getroffen musea alsnog budget krijgen. Keijzer vindt dat het ministerie zelf moet bezuinigen, onder meer op personeel, zodat Huis Doorn, Slot Loevestein en het Rijksmuseum Twente open kunnen blijven. Ook andere partijen zetten zich in voor het behoud van deze instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden