Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft miljoenen nodig om te overleven

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een forse financiële injectie nodig om uit de lappenmand te raken en een nieuwe koers te kunnen varen. Alleen al voor achterstallig onderhoud is er de komende jaren 1,5 tot 2 miljoen euro nodig.

Een kind bekijkt kunst met een museummedewerker van het Museum Het Valkhof in Nijmegen. Foto anp

Dat schrijft interim-directeur Jan van Laarhoven in een maandag gepubliceerde nieuwe beleidsvisie. Volgens Van Laarhoven heeft Het Valkhof toekomst als een stadsmuseum, drijvend op een archeologische en historische collectie, aangevuld met spraakmakende tentoonstellingen voor een groot publiek.

Maar om dat te realiseren moeten de financiers van het museum, de gemeente Nijmegen voorop, wel flink in de buidel tasten. Naast de kosten voor het achterstallig onderhoud heeft Het Valkhof dringend behoefte aan ervaren tentoonstellingsmakers en marketingmensen. Het Valkhof drijft voor 90 procent op subsidies: jaarlijks 2 miljoen van Nijmegen en 1,4 miljoen van de provincie Gelderland.

Acute crisis

Met Het Valkhof gaat het al jaren slecht. Vier van de laatste vijf jaar werden afgesloten met verlies, spraakmakende tentoonstellingen blijven uit. Vorig jaar raakte het museum in een acute crisis toen directeur Arend-Jan Weijster op een zijspoor werd gezet na een conflict met de raad van toezicht. Weijsters was nog maar een jaar in dienst. Van Laarhoven, die het museum eerder leidde, werd daarop aangesteld als crisismanager.

Volgens Van Laarhoven moet het Valkhof met exposities van 'nationale en bovennationale allure' in de toekomst 90 tot 115 duizend bezoekers per jaar kunnen trekken. De groei moet voornamelijk uit de Randstad en Duitsland komen. In 2016 trok Het Valkhof 90 duizend bezoekers.

Het Valkhof beheert ook de archeologische collectie van de provincie Gelderland. Dat moet zo blijven, aldus Van Laarhoven. In zijn visie moet het museum zijn aandacht vooral richten op de Limes, de oude grens van het voormalige Romeinse Rijk die deels door Gelderland loopt. De Limes is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco.

Van Laarhoven schreef zijn beleidsvisie in opdracht van de gemeente en de provincie. Die moeten zich de komende tijd erover uitlaten.

Lees meer over Museum Het Valkhof in Nijmegen:

Directeur Weijsters weg bij museum Het Valkhof na conflict over koers en verbouwing
Arend-Jan Weijsters vertrok eerder dit jaar als directeur van het Valkhof museum in Nijmegen. Het museum en Weijsters gingen in onderling overleg uit elkaar.

Museum Het Valkhof Nijmegen financieel en cultureel in grote problemen

Museum Het Valkhof in Nijmegen staat er in alle opzichten slecht voor: het is financieel niet gezond, mist visie en is onvoldoende zichtbaar, zowel binnen de stad als daarbuiten. Dat zijn de harde conclusies uit twee onderzoeken naar de bestuurlijke chaos bij Het Valkhof die woensdag zijn gepresenteerd.

Laatste ronde dreigt voor Museum Het Valkhof
Wat bij andere provinciale musea wel lukt, succes, is het Nijmeegse Het Valkhof niet gegund. Bezoekersaantallen lopen terug, tekorten stapelen zich op en publiekstrekkers blijven uit. Een reconstructie. (+)

Ruzie rond museum Het Valkhof totaal geëscaleerd
De raad van toezicht benoemde vrijdag Jan van Laarhoven tot interim-directeur van het museum. Dat is tegen de wil van het voltallige personeel dat achter de geschorste directeur Arend-Jan Weijsters blijft staan. Daarmee is de patstelling rond het Valkhof compleet. (+)

Meer over