Museum en kunstenaar niet lekker uit elkaar

Als kunstenaar moet je 'het contact met een museum koesteren', werd hem nog gezegd. Maar zo'n kunstenaar is Rob Mohlmann helemaal niet....

Na een tournee van tweeënhalf jaar langs expositieruimten in heel Nederland, kwam Mohlmanns Cantoproject (121 schilderijen van hetzelfde conservenblikje in telkens een andere omgeving) vorig jaar in langdurige bruikleen bij Museum 't Markiezenhof in Bergen op Zoom. Daar zou de serie 'vrijwel permanent' te zien zijn, dacht Mhlmann.

Het is iets anders gelopen. Eind februari verdwenen zijn geschilderde blikken naar de museumkelder. Niet voor een paar weken maar tot het einde van het jaar, dan zou Mohlmanns levenswerk nog net anderhalve maand vertoond kunnen worden voordat het weer netjes terug gaat naar het depot. Tot februari 1998.

'Het was het omgekeerde van hetgeen was afgesproken', zegt Mohlmann. Hij heeft zijn schilderijen uit het museum weggehaald. 'We zijn niet lekker uit elkaar gegaan', zegt de kunstenaar, die vreest dat hij voor een expositie voorlopig niet meer bij 't Markiezenhof hoeft aan te kloppen.

Terecht. Museumwoordvoerder Marcel Schoones: 'In korte tijd hebben we al drie exposities aan zijn werk gewijd. Wij streven naar variatie. Wij hebben ons genoeg over hem ontfermd.' Volgens Schoones zijn er nooit afspraken gemaakt over de frequentie waarmee Mohlmanns schilderijen te zien zouden zijn.

Wat nu? Mohlmann heeft de 121 schilderijen maar aan de muur gespijkerd, in de stal van zijn boerderij die hij heeft verbouwd tot atelier en expositieruimte. Bijna was de 120 vierkante meter voldoende. Voor de laatste meters heeft hij een deel van zijn huiskamer weggebroken. Vanaf morgen mag iedereen komen kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden