'Museum dat er nooit kwam kostte 15 miljoen euro'

Het gesteggel rond het museum dat er nooit gekomen is, het Nationaal Historisch Museum, heeft in totaal meer dan 15 miljoen euro aan overheidsgeld gekost. Dat meldt de NOS op basis van een eigen onderzoek.

Het Nationaal Historisch Museum presenteert van 20 mei tot en met 9 september 2011 een compacte overzichtstentoonstelling van de Nederlandse geschiedenis in de Zuiderkerk in Amsterdam. Het werkelijke museum zal in de nabije toekomst echter niet gerealiseerd worden. ©anp Beeld
Het Nationaal Historisch Museum presenteert van 20 mei tot en met 9 september 2011 een compacte overzichtstentoonstelling van de Nederlandse geschiedenis in de Zuiderkerk in Amsterdam. Het werkelijke museum zal in de nabije toekomst echter niet gerealiseerd worden. ©anp

De omroep verzamelde met behulp van jaarrekeningen en activiteitenverslagen cijfers over de gang van zaken rond het project, waar vorige maand de stekker uit werd getrokken. De NOS komt tot een totaalbedrag van 15.298.447 euro. Het plan om een Nationaal Historisch Museum (NHM) te realiseren stamt uit 2007. Wegens de hoge kosten heeft het huidige kabinet het echter terzijde geschoven.

Strijd
De gemeenten Amsterdam, Den Haag en Arnhem maakten in het begin veel kosten omdat zij tegen elkaar streden om het museum binnen te halen. Den Haag trok 70.000 euro uit, maar Arnhem was 'slechts' 17.500 euro kwijt, omdat de stad samenwerkte met de provincie Gelderland. Arnhem kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd.

In 2008 werd NHM een officiële organisatie die naast een oprichtingssubsidie van ruim 600.000 euro jaarlijks een vast bedrag van het ministerie van OCW kreeg. Dat varieerde van 1,4 miljoen euro voor het vierde kwartaal van 2008 tot iets meer dan 6 miljoen voor 2010, aldus de NOS.

Klokhuis
Volgens de omroep is het geld niet helemaal in het niets verdwenen. Een deel ervan zou ook voor diverse andere zaken zijn aangewend, waaronder vijftig geschiedenisonderwerpen in het kinderprogramma Klokhuis, een tentoonstelling en de week van de geschiedenis.

Een deel van het NHM-budget gaat naar het Openluchtmuseum in Arnhem, zo werd onlangs bekend. Die instelling kan bijvoorbeeld digitale geschiedenisactiviteiten ontplooien. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur sluit overigens niet voor honderd procent uit dat het idee voor een NHM ooit weer opbloeit. 'Maar we sluiten nu het NHM-hoofdstuk af,' zei hij onlangs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden