Museum Belvédère, Het leven volgens Nino, en Herman de Vries

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals een schilder met een langzame start, en voor de kinderen een film en een voorstelling.

Annette EmbrechtsStefan KuiperSacha BronwasserBerend Jan BocktingFloortje Smit en Vincent Kouters
null Beeld GERRIT BENNER: LANDSCHAP MET RODE WOLKEN (1969).
Beeld GERRIT BENNER: LANDSCHAP MET RODE WOLKEN (1969).

Beeldende kunst

Gerrit Benner Fries
Museum Leeuwarden, Museum Belvédère, Oranjewoud, t/m/ 1 maart 2015. friesmuseum.nl

'Us Benner' zeggen ze in Friesland, maar deze schilder van landschappen en fantasietaferelen was beslist geen lokale held. Wel: een langzame starter. Benner (1897-1981) was de 50 ruim gepasseerd toen in de jaren zestig het Nederlandse kunstklimaat meer progressieve trekken kreeg, en hij werd opgestoten in de vaart der volkeren.

Hij had solo's in het Stedelijk Museum Amsterdam (Sandberg was fan), en exposeerde op de Biennale van Venetie. Het Fries Museum en Museum Belvedere (Oranjewoud) revalueren hem in deze uitstekende dubbelpresentatie.

(Stefan Kuiper)

undefined

Film

Het leven volgens Nino
Regie Simone van Dusseldorp

Zwaar én energiek jeugddrama over de 8-jarig Nino, die noodgedwongen vroegwijs de dood van zijn moeder probeert te verwerken. Hij trekt zich terug in zijn eigen wereld, nieuwsgierigen wimpelt hij aan de voordeur af: 'Ik ben psychisch beschadigd en ik heb rust nodig.'

Het talentvolle hoofdrolspelertje Rohan Timmermans speelt zijn personage met een innemend arsenaal aan emoties, opvallend overtuigend in zijn pogingen greep te krijgen op gevoelens die eigenlijk boven zijn hoofd groeien.

(Berend Jan Bockting)

undefined

Beeldende Kunst

Herman de Vries Herman de Vries, All: Stedelijk Museum Schiedam. Herman de Vries, No thing, de Ketelfactory. Beide t/m 18 januari 2015.

Van Nul-kunstenaar tot natuurgoeroe; Herman de Vries is de 80 voorbij en bewijst dat hoe minder hij zich van de 'officiële' kunstwereld aantrok, hoe meer zijn kunstenaarschap groeide. In 2015 vertegenwoordigt hij Nederland op de Biënnale van Venetië. Zijn solo op twee locaties in Schiedam eert vooral (en verstandig) de man van de rozenblaadjes, grasverzamelingen en 'aarduitwrijvingen', die wijst op de ongelooflijke wereld onder onze handen en voeten.

(Sacha Bronwasser)

undefined

Theater

De laatsten door De Hollanders
Regie Gerardjan Rijnders. T/m 15-12. dehollanders.org

Spinvis schreef een toneeltekst op verzoek van de vijf acteurs van De Hollanders. Hierin verschijnen vijf eindtwintigers op een feestje dat zijn beste tijd heeft gehad. Ze mijmeren, half dronken, over zaken als vriendschap, volwassen worden en de liefde. De gesprekken en monologen zijn poëtisch, lichtvoetig en bovendien grappig. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we alles uit het leven halen? Dat vragen ze zich af. Ondertussen spelen ze aanstekelijke muziek, ook van Spinvis.

(Vincent Kouters)

undefined

Film

Leviathan
Regie Andrej Zvjagintsev

Liederlijk dronken struikelen de hoofdpersonen door de bijna mythische wereld van het beeldschoon gefilmde Leviathan. In Zvjagintsevs fantastische maatschappijsatire draait alles in dit Rusland om machtsverhoudingen en het constante gevecht erom. Kennis over het gelijknamige traktaat van de Engelse filosoof Hobbes en bijbelse mythologie is niet nodig, maar geeft de film een extra laag.

(Floortje Smit)

undefined

Theater

Dissus
Door Theatergroep Kwatta en Het Gelders Orkest. Vanaf 8 jaar. Vandaag in Rabotheater, Hengelo. Tournee t/m 4/1. kwatta.info

Een jongensachtig en meeslepend avontuur op muziek gezet door Rogier Bosman. Regisseur Josee Hussaarts maakt van het bekroonde boek Dissus van Simon van der Geest een vrolijke dwaaltocht op groot toneel, door zeven jongens die rond een bouwplaats 'vet verdwalen'.

Tussen zwembroeken, bouwplastic en kraanwagens ondergaan ze een deel van de beroemde beproevingen van Odysseus, maar dan vertaalt naar de Nederlandse polder anno nu. Stoer is Dissus, grappig, een beetje gevaarlijk en er wordt hartstochtelijk gezongen.

(Annette Embrechts)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden