Museeuw kraakt rivalen bij de kapel

De Vlaamse kranten vreesden vooraf het ergste. Vlaanderens Mooiste heette in de zaterdagedities al de Giro delle Fiandre. Maar een spandoek op de Oude Kwaremont met de tekst 'De Vlaamse leeuw boven Italianen' werd tweeëneenhalf uur later en 108 kilometer verder bewaarheid....

Van onze verslaggevers

Bart Jungmann

Jaap Visser

MEERBEKE

Vooral de manier waarop sprak dikke boekdelen. Vier keer in de laatste vijf jaar eindigde Museeuw bij de beste twee, maar nog nooit legde hij de afstand tussen Sint Niklaas en Meerbeke zo imponerend af. Het was ook de eerste keer dat hij moederziel alleen arriveerde.

Walter Planckaert noemde het een overwinning à la Merckx en de meester zelf vond dat Museeuw zich voor het eerst als patroon van het peloton had opgeworpen. Museeuw voelt zich niet meer helemaal op zijn gemak in een sprint en daarom schudde hij op het steilste stuk in Geraardsbergen metgezel Baldato van zich af. Maar de aankomst solo gaf zijn zege ook meer glans. 'Het is mooier zo.'

De 29-jarige Museeuw verscheen gisteren als favoriet aan de start en maakte vanaf het begin duidelijk die rol aan te kunnen. Ploeggenoot Andrea Tafi effende het pad. De Italiaan was de aanstichter van een ontsnapping, waarbij hij zelf als laatste overbleef. Tristan Hoffman, de enige Nederlander die zich even met de besten kon meten, werd met een lekke band in de steek gelaten.

Op 43 kilometer voor het einde gaf Tafi zich gewonnen. Daarvoor al had zich achter hem een groep gevormd van een kleine twintig renners, het merendeel van naam en faam. Ook Maurizio Fondriest (de andere grote kanshebber) behoorde ertoe, maar daarmee was ook alles gezegd. Museeuw, die zich ook gesteund wist door Bortolami en Ballerini, was juist zeer aanwezig. Had de één het achteraf over een slechte dag, de ander vond zondag juist een 'superdag'.

Het was alleen even 'panikeren op de Paddestraat' in Zottegem toen Museeuw lek reed. Maar Patrick Lefevere kon zijn gestrande kopman vrijwel onmiddellijk te hulp schieten. 'En dat was puur toeval', gaf de ploegleider naderhand toe. 'Want op dat cruciale moment was het radio-contact met de koersdirecteur gestoord. Maar ik was in de buurt omdat ik juist nog even bij Tafi was langs geweest om hem wat te drinken aan te reiken.'

Met Zanini in zijn kielzog sloot Museeuw veelbetekenend snel weer aan bij de groep die Tafi vlak voor de tweede bevoorrading bij de kladden greep. Kort nadat de vroege vluchter uitgeput was achtergelaten, kneep Baldato er tussenuit, waardoor de Ronde van Vlaanderen zich ontwikkelde tot een tweestrijd tussen de ploegleiders Lefevere en Ferretti die vorig jaar nog hun krachten bundelden in het machtsblok GB-MG.

Museeuw leek al zijn energie te verspelen in de achtervolging. Na zijn eerste tegenaanval op de Berendries moest hij Ballerini, Tsjmil, Sciandri en Bartoli nog in zijn nabijheid dulden. De volgende demarrage, een paar kilometer verder, bleef onbeantwoord.

Tsjmil probeerde het nog wel, maar bleef op minimaal elf seconden achterstand hangen. Museeuw: 'Dat Tsjmil achter mij aan zat, was een prikkel om er een tandje bij te doen.' De twee oud-ploeggenoten ruziën sinds de Moldaviër in een paar voorname koersen het wiel van Museeuw had gekozen en dat niet meer wenste los te laten. De kibbelende renners beweren hun geschil te hebben bijgelegd, maar voor de supporters van Museeuw is de man die het waagt bij hun held achterop te kruipen voor eens en altijd 'een judas', zo betoogden zij langs het parkoers in de Vlaamse Ardennen.

Met Tsjmil achter zich, had Museeuw in korte tijd Baldato te pakken en kon hij beginnen aan zijn triomftocht die eindigde in zijn vijfde overwinning in een wedstrijd voor de wereldbeker. Hij moest er na afloop even over nadenken, maar ja, deze zege was mooier dan die van twee jaar geleden toen Frans Maassen tot de eindstreep dwars zat.

Vorig jaar ging het onder het finishdoek op een dramatische manier mis toen Gianni Bugno zijn voorwiel tot veler verrassing vlak voor dat van Museeuw over de meet duwde. Hij lag er drie nachten wakker van en was pas zaterdag in staat de videobeelden aan te zien. 'Ik was bij mijn ouders en voelde me zo sterk dat ik het middagdutje liet schieten. In plaats daarvan heb ik de Ronde van vorig jaar nog een keer bekeken. Niet om te zien hoe ik toen verloor, maar om het parkoers nog een keer in me op te kunnen nemen.'

Museeuw wist dan ook exact de plek te liggen waar hij zijn taaiste opponenten zou kunnen kraken, op het laatste, vinnige stuk van de Muur van Geraardsbergen, vlak onder de kapel. Het machtsvertoon dat Museeuw daar en in de finale van de Ronde ten toon spreidde, ontroerde Lefevere. 'Ik krijg nooit geen kippevel, maar vandaag had ik 't, omdat het zo schoon was wat Johan liet zien.'

De leider van de sterkste ploeg in 't peloton repte van 'een dubbele demonstratie' en 'een dubbele revanche'. Vanuit de ploegleiderswagen had Lefevere een demonstratie gezien van een tactisch onweerstaanbaar collectief alsmede een demonstratie van de man die was voorbestemd om het karwei af te maken: Johan Museeuw.

De triomfator en zijn makkers van Mapei GB revancheerden zich op de 261 kilometer tussen Sint Niklaas en Meerbeke voor alle rampspoed die hun ploeg in het voorseizoen had getroffen. Lefevere: 'Toen lagen vaak grote mannen van ons al op hun gezicht nog voordat de koers goed en wel was begonnen.'

Revanche, vond de ploegleider, was er ook 'op al die sceptici' die van mening zijn dat het team Lefevere sterke benen, maar een zwakke begaafdheid heeft. 'Ook en vooral in het wielrennen staan de betere stuurlui op de kant. Ze hebben ons niet eens het voordeel van hun twijfel willen geven. Vandaag hebben wij laten zien dat we behalve hard ook slim kunnen koersen en daarom is deze overwinning mooier dan alle anderen die we hebben geboekt.'

Uitslag: 1. Museeuw (Bel) 261 km 6.36.24 (39,506 km/u), 2. Baldato (It) 1.27, 3. Tsjmil (Mol), 4. Chiappucci (It) 2.03, 5. Bortolami (It), 6. Skibby (Den), 7. Bartoli (It) 2.05, 8. Ekimov (Rus) 3.25, 9. Sciandri (It), 10. Ballerini (It) 3.28, 11. Zanini (It) 5.09, 12. Fondriest (It), 13. Redant (Bel) 5.17, 14. Lombardi (It), 15. Peeters (Bel), 16. Frison (Bel), 17. Sergeant (Bel), 18. Den Bakker (Ned), 19. Capiot (Bel), 20. Aldag (Dui), 31. Mulders (Ned) 8.39, 46. Van Bon (Ned) 11.57, 47. Hoffman (Ned) , 56. Verhoeven (Ned) 13.53, 58. Van der Poel (Ned) , 82. Knaven (Ned) 15.26, 91. Meijs (Ned) .

Stand WB na twee wedstrijden: 1. Museeuw 55 pnt, 2. Jalabert (Fr) 50, 3. Baldato 43, 4. Fondriest 40, 5. Chiappucci, Bartoli 32, 7. Zanini 31, 8. Skibby 26, 9. Tsjmil 25, 10. Rebellin (It) 20.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden