Musea trekken weer meer publiek

AMSTERDAM -Crisis of geen crisis, de Nederlandse musea trekken dit jaar weer meer bezoekers dan vorig jaar. De 55 grote musea ontvingen bijna 12 miljoen bezoekers. Vorig jaar waren dat er 11,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Museum Vereniging, gebaseerd op de kassageggevens van de musea. De afgelopen vijf jaar nam het museumbezoek elk jaar toe.


Wetenschapsmuseum NEMO kende dit jaar de grootste groei. De Amsterdamse instelling voerde de Museumkaart in. Ruim 500 duizend mensen bezochten in 2010 NEMO, ruim 100 duizend meer dan in 2009.


Een andere uitschieter is het Zwolse Museum de Fundatie. Hier kwamen, mede dankzij de ontdekking van een schilderij van Van Gogh in de collectie, 130 duizend bezoekers, tegen 70 duizend in 2009.


Ook Museum Boijmans Van Beuningen sluit een goed jaar af. Het museum in Rotterdam verwacht dat aan het eind van het jaar 300 duizend mensen zijn geweest, 75 duizend bezoekers meer dan vorig jaar. Tentoonstellingen op locatie, zoals Infernopolis in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam, trokken nog eens 80 duizend bezoekers.


De museumvereniging noemt 2010 een mooi jaar voor de Nederlandse musea. Volgens woordvoerder Bert Boer komt het succes van de afgelopen jaren doordat mensen merken dat museumbezoek een leuk en betaalbaar uitstapje is: 'Door de crisis gaan mensen misschien minder snel naar de Efteling en eerder naar bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum.' Ook werken musea volgens Boer steeds publieksgerichter.


De bezoekersaantallen van de drie grootste musea bleven constant. Het Van Gogh Museum ontving ruim 1,4 miljoen bezoekers, ongeveer hetzelfde aantal als in 2009. Het Anne Frankhuis ging van bijna een miljoen bezoekers vorig jaar, naar iets meer dan een miljoen bezoekers dit jaar. Het Rijksmuseum ontving 30 duizend bezoekers meer dan vorig jaar, 900 duizend.


De Hermitage Amsterdam, vorig jaar juni geopend, kan zich bijna meten met de groten. In 2009 ontving het museum 630 duizend mensen, dit jaar telde het museum er 650 duizend. Dat was meer dan verwacht. De Hermitage rekende op tussen de 350 duizend en 400 duizend bezoekers. Mede dankzij de succesvolle tentoonstelling Van Matisse tot Malevich viel dat cijfer hoger uit.


Opvallend aan de cijfers is de stille opmars van de cultuurhistorische musea. Musea als het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, het Zaans Museum in Zaandam en het Delftse Legermuseum, allemaal trokken ze de afgelopen vijf jaar steeds meer bezoekers. Ook Kasteel Hoensbroek draaide een topjaar. Van ruim 90 duizend bezoekers vorig jaar, naar 145 duizend bezoekers dit jaar. Museum Slot Loevestein in Poederoijen trok dit jaar 120 duizend bezoekers, tegenover 100 duizend vorig jaar. Vijf jaar geleden nog bezochten rond de 50 duizend mensen het slot.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden