Musea op internet met ARTtube

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KAROLIEN KNOLS

AMSTERDAM - Vijf musea uit Nederland en België gaan samen het onlinevideoprogramma We love art maken. De filmpjes zullen te zien zijn op het eigen internet- videokanaal ARTtube.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, MHKA in Antwerpen en De Pont in Tilburg krijgen van het Mondriaan Fonds een subsidie van 150 duizend euro. De eerste videofilms moeten klaar zijn voor de zomer van 2013.

Volgens Sandra Fauconnier, projectleider van We love art, overstijgt het programma de belangen van de afzonderlijke musea. 'Nu maken de vijf musea filmpjes over de eigen collectie en het eigen tentoonstellingsprogramma. Dat geeft een veelzijdig, maar ook versnipperd beeld van wat er aan kunst wordt verzameld en tentoongesteld. Met We love art willen we daarin meer overzicht aanbrengen. Maar we gaan ook de liefde en passie voor kunst zichtbaar maken, en de dialoog zoeken met het museumpubliek.'

ARTtube bestaat sinds 2009. Initiatiefnemer Museum Boijmans Van Beuningen was toen de enige leverancier van filmpjes op het net. Met het RO Theater en productiemaatschappij Popov werd een serie bedacht, Boijmans TV, met acteurs in de rol van gids of restaurateur. Onvergetelijk: hoe 'gids Bregje' een groep naturisten rondleidt langs de naakten in het museum en met hen praat over schaamte.

In 2012 voegden de vier andere musea zich bij ARTtube en werd SNS Reaal Fonds sponsor. Fauconnier: 'Museum Boijmans Van Beuningen heeft allerlei formats kunnen proberen, van bijna-fictie tot de registratie van lezingen en een kijkje in een restauratieatelier.'

Of er ook formats zijn die niet werken? 'We hebben discussies over de iPhone-achtige filmpjes waarin een curator antwoord geeft op vragen van bezoekers. Die zijn misschien niet prikkelend genoeg. Maar zelfs met een registratie van een lezing bereiken we liefhebbers. Dus nee, er kan veel.'

Voor We love art zijn drie programmalijnen bedacht: 'we live art', 'we make art', 'we are art', ook wel: hoofd, handen en hart. Er komt een interviewserie met kunstenaars, wetenschappers en politici die praten over de rol die kunst in hun leven speelt, of die hun visie op kunst geven. Fauconnier noemt Mels Crouwel over museumarchitectuur en de onlangs overleden Bernlef over Saenredam.

'We make art' bedient (amateur) kunstenaars die meer willen weten over de techniek van het maken of over materiaalgebruik, zoals de kunststofinstallaties van Atelier van Lieshout. Elke film wordt gecombineerd met een workshop bij een van de vijf musea.

De dialoog met het publiek wordt aangegaan met 'we are art'. Zo maakte Museum Boijmans Van Beuningen in 2011 Pindakaaspost. Bezoekers van de Pindakaasvloer van Wim T. Schippers konden vragen stellen die de kunstenaar thuis, via de webcam, beantwoordde.

Volgens Fauconnier kan dat format door de andere musea worden overgenomen. 'We willen graag in gesprek met kunstbloggers, mensen die vanuit hun eigen enthousiasme over kunst schrijven. Het zou leuk zijn als we met een paar bloggers structureel gaan samenwerken.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden