Musea Boerhaave en Meermanno worden met sluiting bedreigd

De Tweede Kamer heeft donderdagavond een motie van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma verworpen om Museum Boerhaave in Leiden en Museum Meermanno in Den Haag meer tijd te gunnen hun eigen inkomsten te verhogen. De musea worden met sluiting bedreigd, omdat ze niet kunnen voldoen aan de eis van staatssecretaris Halbe Zijlstra dat ze over 2010 en 2011 gemiddeld 17,5 procent eigen inkomsten genereren.

HANNEKE DE KLERCK

AMSTERDAM - Zowel Boerhaave als Meermanno had met de vorige staatssecretaris, Plasterk, afgesproken dat dat percentage uiterlijk in 2012 zou worden gehaald. Nu Zijlstra als onderdeel van de bezuinigingen op cultuur, die hij in juni bekendmaakte, die termijn heeft vervroegd, komen de musea in de problemen.

Boerhaave, een rijksmuseum voor de geschiedenis van natuurwetenschappen en geneeskunde, moet dit jaar nog zes ton zien te vinden. Het boekenmuseum Meermanno mist nog ruim 2 ton. Boerhaave begon deze week met de campagne Red Boerhaave, die meteen 100 duizend euro opleverde van een anonieme weldoener. Directeur Dirk van Delft erkent dat de bezoekersaantallen in het verleden niet de hoogste prioriteit hadden. De eigen inkomsten, die voor een groot deel uit kaartverkoop bestaan, schommelden enkele jaren geleden rond de 4 procent. Inmiddels zou 17,5 procent eigen inkomsten in 2012 haalbaar moeten zijn. Van Delft overweegt een deel van de collectie te verkopen als de acties niet voldoende opleveren.

Maartje de Haan, de directeur van Meermanno, wil daaraan nog niet denken. Ook het Meermanno bereidt acties voor, zoals Boek zoekt vrouw, die particulieren wil bewegen tegen een vergoeding een boek te 'adopteren' of het veranderen van het assortiment in de museumwinkel.

Lukt het beide musea niet het vereiste bedrag binnen te halen, dan moeten ze vanaf 2013 sluiten voor het publiek. Het beheer en huisvesting van de collecties worden dan nog wel gesubsidieerd, maar om te overleven zullen de musea samenwerking moeten zoeken met andere instellingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden