Musea bezoeken vanuit je luie stoel

'Bekijk de beste tentoonstellingen van Nederland on demand. Altijd, overal, op één plek.' De ronkende aanbeveling bovenaan de website van MuseumTV geeft precies aan waarvoor ze is gemaakt: om je thuis, vanuit de luie stoel, te informeren over wat museaal Nederland te bieden heeft aan exposities en collecties.

Rutger Pontzen
Opnamen voor MuseumTV Beeld .
Opnamen voor MuseumTVBeeld .

MuseumTV is de meest recente kunstwebsite. Onlangs ging die de lucht in met een gevarieerd aanbod van korte en langere filmpjes over actuele tentoonstellingen en vaste museumcollecties, toegelicht door museummedewerkers.

Zo leidt Rijksmuseum-conservator Frits Scholten je rond door de tuin van het Amsterdamse museum, langs de beelden van Giuseppe Penone en wordt de verzameling Futuristen-schilderijen en het kamerscherm van Giacomo Balla besproken door Kröller-Müllerdirecteur Lisette Pelsers. Of neem het Zuiderzeemuseum: dat wordt met een anderhalf minuut durend filmpje geïntroduceerd als een heuse Hollywoodproductie, inclusief galmende orkestmuziek en hallucinerende opnamen vanuit een drone.

Begin dit jaar begon oprichter Marieke van der Donk met de ontwikkeling van de site, met medewerking van de Museumvereniging en AvroTros.

Van der Donk: 'We hebben de cultuurleden van AvroTros benaderd, museumkaarthouders, relaties van het Rijksmuseum. Die waren enthousiast. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk bij hun lidmaatschap een jaarabonnement nemen. We gaan ons richten op crowdfunding en op bedrijven. Nu krijgen we bijdragen van de musea, de Museumvereniging en enkele fondsen.'

Tot nu toe zijn er 23 musea aan de site verbonden. Voor het einde van het jaar moeten het er vijftig zijn. 'Grote en kleine, op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis, zoals NEMO in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem. Alle musea moeten uiteindelijk kunnen profiteren van de inkomsten.'

null Beeld .
Beeld .

Wie de site bekijkt, zal verrast zijn over de kwaliteit van de beelden en informatie. Alleen: voegt het ook iets toe aan het bestaande aanbod op internet en tv, naast programma's als Kunstuur en andere sites als ARTtube en Google Art?

'Laten we wel wezen', legt Van der Donk uit, 'bij de omroepen is er steeds minder interesse voor kunst en cultuur. En op internet geeft ArtTube wel veel achtergrondinformatie, maar het richt zich minder op de tentoonstelling zelf. Wij willen een digitale museumladder zijn, waar je ook toegangskaartjes kunt kopen en kunt shoppen in de webwinkel.'

'We richten ons niet alleen op de liefhebbers, ook op leken. Zo kunnen ze zich voorbereiden op een museumbezoek of nog eens naluisteren wat ze hebben gezien. Dit op de manier waarop je naar Netflix kijkt: op je eigen tijdstip, niet afhankelijk van wat een tv-zender je voorschotelt.'

MuseumTV wil aan het eind van 2016 bijdragen aanbieden uit meer dan dertig musea. Voorlopig is het platform gratis te bezoeken, maar uiteindelijk moet een abonnement 25 euro gaan kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden