NieuwsVrije Woord

Musa Kart, Turkijes bekendste cartoonist, vrijgesproken

De Turkse cartoonist Musa Kart is in hoger beroep vrijgesproken, samen met vier andere medewerkers van de krant Cumhuriyet. Hun advocaat heeft dat vrijdag meegedeeld. De vijf zaten sinds eind mei vast, nadat hun veroordeling door een lagere rechtbank in beroep was bevestigd. Kart had nog negen maanden celstraf te gaan.

De vijf medewerkers van de krant Cumhuriyet na hun vrijlating. In het midden Musa Kart. Beeld AFP
De vijf medewerkers van de krant Cumhuriyet na hun vrijlating. In het midden Musa Kart.Beeld AFP

Het vijftal was veroordeeld wegens het steunen van terroristische organisaties, zoals de Koerdische PKK, het extreem-linkse Volksbevrijdingsfront en de beweging van de prediker Fethullah Gülen. Zulke beschuldigingen gaan in het huidige Turkije veelal met weinig concrete bewijsvoering gepaard. Het ging in het geval van Kart niet om specifieke cartoons.

Het centrum-linkse en seculiere Cumhuriyet is de belangrijkste oppositiekrant in Turkije en een van de laatste vertegenwoordigers van het vrije woord, wat betreft de gedrukte pers. Vooral sinds de mislukte staatsgreep in 2016 heeft de Turkse regering op allerlei manieren geprobeerd de krant de mond te snoeren. Zo’n beetje de helft van de redacteuren werd opgepakt en vervolgd. Sommigen krijgen wellicht levenslang. Kart hoorde tot de categorie lichter gestraften. Oud-hoofdredacteur Can Dündar is naar Duitsland gevlucht.

Kat Erdogan

De 65-jarige Kart is al veertig jaar cartoonist. De laatste 25 jaar werkte hij voor Cumhuriyet. Vier of vijf maal per week maakte hij een spotprent voor de voorpagina. President Recep Tayyip Erdogan is een van zijn favoriete onderwerpen.

Al in 2004 werd hij aangeklaagd omdat hij Erdogan, toen nog premier, had getekend als een kat, verwikkeld in de kluwen wol van het religieus onderwijs. Collega-tekenaars in en buiten Turkije begonnen de campagne Free Musa Kart. In februari 2014 volgde opnieuw een aanklacht wegens smaad van de leider van de AK-partij, die boos was over een cartoon waarin hij in verband werd gebracht met corruptie. In beide gevallen werd de tekenaar vrijgesproken.

Nu hij is vrijgesproken en de gevangenis mag verlaten, zal Kart zijn tekenpen weer oppakken. ‘In tijden van spanning wordt het nog belangrijker om de boodschap te brengen’, zei hij in mei in een interview met de Volkskrant, twee dagen voor hij zich moest melden bij de gevangenis in Istanbul. ‘Dat geeft ook voldoening. In Turkije hebben we nog iets om voor te vechten.’

Cartoonist des Vaderlands

Als Turkije een Cartoonist des Vaderlands zou hebben, dan zou Musa Kart die titel verdienen. In een interview kort voor hij de gevangenis in ging, leek hij niet erg te lijden onder zijn aanstaande lot: ‘Aan zelfcensuur doe ik niet. Ik heb ­altijd gezegd wat ik wilde’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden