Murw gebeukt naar huis

KEES TAMMENS

De Nederlandse wereldkampioenen van 2011 bereikten met een uiterste krachtinspanning de laatste zestien van de World Mind Sports Games in Lille. In de eerste ronde van de knock-outfase tapten zij uit een ander vaatje en speelden Frankrijk weg. Het sterke Monaco wachtte in de kwartfinale.

Het door de Franse topper Franck Multon opgerichte team heeft in Fantoni-Nunes (It) en Helness-Helgemo (Noor) twee paren van wereldklasse. Bij het EK in juni won Monaco de titel en liet het zilver aan Nederland. Bas Drijver-Sjoert Brink, Ricco van Prooijen-Louk Verhees en Simon de Wijs-Bauke Muller aasden op revanche. Na een opwindende strijd leidde Nederland na vijf (van zes) zittingen. In de zinderende slotfase steeg Monaco boven zichzelf uit. De ploeg stuurde het murw gebeukte en moegestreden Nederland zonder prijs naar huis.

Details speelden in de knockout, zoals in diagram 1, een belangrijke rol.

Diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas1¿

1¿dbl2¿pas

2¿dblpas3¿

paspaspas-

2¿ was een goede verhoging naar 2¿ en dat weerhield noord-zuid van de overigens vlijmscherpe 4¿. Van Prooijen-Verhees waagden zich er wel aan.

westnoordoostzuid

-paspas1¿

1¿2¿2¿3¿

pas4¿paspas

pas---

2¿: 'Switch', een transfer naar een vijfkaart ¿. Zuid, Verhees, zag in ¿B92 redelijke hartenaansluiting en nuttige honneurs in ¿A, ¿A en ¿H. Voldoende reden om met 3¿ voor de manche te inviteren. Noord, van Prooijen, accepteerde deze uitnodiging. Het bieden van deze 4¿ was één, het contract maken een tweede lastige opgave.

Na een kleine schoppen via ¿V voor ¿A, speelde de leider in 4¿ direct een kleine harten naar ¿H. Een tweede troef voor ¿V in west die ¿B meenam en ¿H speelde, getroefd in de dummy. Tien slagen waren afhankelijk van de juiste beslissing ten opzichte van ¿V. De leider slaagde voor dit examen door een kleine ruiten naar ¿B te spelen, ¿A en ruiten naar ¿H; de laatste ruiten met ¿9 in zuid getroefd. West kon het moeilijker maken door na ¿V ook ¿A mee te nemen. Dan speelt de leider ¿10 uit de dummy, snijdt op ¿V, gevolgd door een tweede snit naar ¿B. Met deze plus 10 imps nam Nederland het voortouw.

Nuances, zoals die van oost in diagram 2, zijn op topniveau doorslaggevend.Diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

pas1¿3¿pas

4¿dblpas5¿

paspaspas-

Oost, Van Prooijen, besloot kwetsbaar tegen niet kwetsbaar genoegen te nemen met de preëmptieve sprong naar 3¿. Hierna leek het dat noord-zuid vrijwillig 5¿ bereikten ,dat met twee down (-100) echter een uitstekende verzekering was tegen 4¿ en 620 van oost-west.

westnoordoostzuid

---1¿

pas1¿4¿5¿

dblpaspaspas

Hier toonde oost met 4¿ een sterke hand. West liet nu 5¿ niet ongedoubleerd passeren. Twee down: - 300 en - 5 imps. Geen rampzalig verlies maar in een strijd op het scherp van de snede telt alles.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden