Murdoch sluit News of the World

Rupert Murdoch heeft News of the World opgeheven. Deze radicale beslissing volgde op de afluisterpraktijken waaraan het Britse schandaalblad zich jarenlang schuldig heeft gemaakt.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Gisteren werd bekend dat zelfs nabestaanden van in Irak en Afghanistan gesneuvelde militairen zijn afgeluisterd. Adverteerders liepen massaal weg en er dreigde een lezersboycot. Zondag verschijnt de laatste editie van de 167 jaar oude krant.

De opbrengst van dit afscheidsnummer gaat naar liefdadigheidsfondsen, maar dat zal de gemoederen niet bedaren. Volgens de politie zijn er zo'n vierduizend Britten afgeluisterd door privédetectives die voor de krant werkten. Deze week bleek dat het niet alleen ging om beroemdheden, maar ook om nabestaanden van vermoorde meisjes, van slachtoffers van de metroaanslagen en gesneuvelde militairen. Dat laatste was extra pijnlijk omdat de krant campagne voerde om de soldaten te steunen. Het Royal British Legion, de stichting die de belangen van veteranen behartigt, stopte de samenwerking met de krant.

In het Amerikaanse Idaho besloot de 80-jarige Murdoch de stekker uit de winstgevende krant te trekken. Omringd door lijfwachten maakte News International-directrice Rebekah Brooks dit nieuws bekend op de redactieburelen. Zelfs voor de hoofdredacteur kwam het als een verrassing. Enkele honderden journalisten en andere personeelsleden zullen hun baan verliezen. Velen zijn woedend, temeer omdat Brooks, die in haar tijd als hoofdredactrice de opdracht zou hebben gegeven tot het aftappen, aanblijft.

Volgens sommige commentatoren is het vooral een zakelijke beslissing van Murdoch, die een mediabedrijf leidt met een beurswaarde van 33 miljard euro. Door News of the World, de grootste krant van Groot Brittannië, te offeren zou het makkelijker worden de rest van de televisiezender Sky over te nemen, waarin hij al een groot belang bezit. De regering is akkoord met deze overname, maar er kwamen afgelopen dagen tienduizenden bezwaarschriften binnen. Overigens is deze week de domeinnaam 'thesunonsunday' aangemeld, wat erop zou kunnen duiden dat Murdoch onder een andere naam wil doorgaan. De zondagse lezersmarkt is van belang om de verliesgevende Times te financieren.

In de krantenwereld is de opheffing van News of theWorld met ontsteltenis ontvangen. 'Er heerste droefheid op de krant', aldus een journalist van een concurrerende zondagskrant, die anoniem wil blijven. 'Het zijn rivalen maar bovenal collega's. Zij verliezen hun baan omdat enkele personen, wier naam bekend is, zich schandalig hebben gedragen.'

De politie zal komende dagen enkele ex-redacteuren arresteren, onder wie mogelijk ex-hoofdredacteur Andy Coulson, tot begin dit jaar spindoctor van premier David Cameron. Onder Coulson is er niet alleen afgeluisterd, maar zouden ook politieagenten zijn omgekocht.

Voor de 2,66 miljoen Britten die wekelijks News of the World kopen, zal het een gemis zijn. 'Ik lees The Sun en News of the World al sinds ik klein was', zegt de rokende steigerbouwer David Jones bij een pub in het Londense Bermondsey. 'Elke zondag loop ik met mijn hond naar de kiosk. Ik kan me niet voorstellen dat de krant er niet meer ligt. Het is alsof iemand op mijn Yorkshire pudding heeft gestampt.'

Ten Eerste Pagina's 4 en 5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden