Murdoch jr: ook The Sun kan dicht

James Murdoch sluit niet uit dat The Sun hetzelfde lot zal ondergaan als zustertitel News of the World mocht blijken dat ook deze schandaalkrant zich heeft schuldig gemaakt aan afluister- of spionagepraktijken.

LONDEN - Dat zei de baas van moederbedrijf News International tijdens zijn tweede verhoor door leden van een Britse vaste kamercommissie. De zoon van de persbaron bleef erbij dat hij niets wist van de grootschalige afluisterpraktijken bij News of the World, waardoor er een welles-nietessituatie is ontstaan.


Op een vraag van de parlementariër Steve Rotherham of hij The Sun zal opdoeken als blijkt dat ook daar illegale praktijken hebben plaatsgevonden, antwoordde Murdoch dat hij niets uitsluit. Het is geen onzinnige vraag omdat The Sun voorkomt in het notitieboekje van Glenn Mulcaire, de omstreden privé-detective van News of the World. Een ander teken dat The Sun wel eens in het beklaagdenbankje kan belanden is de recente arrestatie van een van haar verslaggevers wegens het omkopen van agenten.


De stemming op de redactieburelen van Engelands meestverkochte dagblad is sinds de zomer beroerd en er heerst onzekerheid over de toekomst. Rupert Murdoch heeft echter beloofd te zullen vechten voor de krant die hij in 1969 kocht en sindsdien heeft grootgemaakt. Vorige maand stond de krantenmagnaat onder druk van Amerikaanse aandeelhouders om zijn Britse kranten te verkopen.


Zijn 38-jarige zoon moest opnieuw voor de kamercommissie verschijnen omdat een voormalige hoofdredacteur en een bedrijfsjurist hebben verklaard dat hij veel meer wist van het schandaal dan hij, gezeten naast zijn vader, had verteld tijdens het eerste verhoor.


James Murdoch bleef bij zijn eerdere verklaring welke erop neerkomt dat hij dacht dat het afluisteren het werk was van een doorgeslagen verslaggever. Omdat er geen harde bewijzen zijn, is er daardoor een patstelling ontstaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden