Murat wil beelden van moord op leraar niet zien

De reconstructie van de moord op adjunct-directeur Hans van Wieren, gemaakt met videobeelden van de zestien bewakingscamera's van het Terra College in Den Haag, wil Murat niet zien...

In de verduisterde rechtszaal ontrollen zich de originele beelden van de meest tragische dag in de geschiedenis van de school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, 14 januari van dit jaar. Linksboven in het scherm tikken uren, minuten en seconden nauwkeurig mee, van de binnenkomst van Murat op school tot het neervallen van Van Wieren en de vlucht van de leerling.

13.14.00 uur. Hans van Wieren, leraar Engels en adjunct-directeur van de school. Ontspannen loopt hij rond. Een minuut later voegt leraar Reijkens zich bij hem.

Inmiddels is buiten een auto in het blikveld van een andere camera geschoven. Het is de auto van een vriend van Murat. Die stapt even in de auto, krijgt het pistool van de vriend in handen en rent ermee naar school.

13.16.13 uur. Murat komt de kantine in en loopt meteen hard door in de richting van de twee leraren.

13.16.17 uur. Murat loopt snel om het tafeltje naast Van Wieren heen. Zijn rechterarm gaat gestrekt omhoog. Een flits uit het vuurwapen is niet te zien. Van Wieren wordt op zeer korte afstand van opzij in het hoofd geschoten.

13.16.18 uur. De leraar slaat voorover. Murat wordt vastgepakt door een vriendin en richting uitgang geduwd. Leraar Reijkens is teruggedeinsd. Murat rukt zich los en rent weer de kantine in. Reijkens is inmiddels teruggelopen naar zijn collega. Murat lijkt opnieuw te richten.

Reijkens schreeuwt iets in de richting van Murat en maakt een gebaar. Dan wordt de schutter opnieuw weggetrokken. Hij ontvlucht de school aan de achterzijde. Dan houden de beelden op.

Ondanks de opnamen, die soms uiterst vaag zijn, bleek gisteren geen precieze reconstructie te maken zonder gebruik van getuigen. Heeft Murat bijvoorbeeld op het hoofd van Van Wieren gericht, zoals het Openbaar Ministerie denkt? Of dook de leraar naar voren en viel hij zo in het schot? Murat zegt zelf op zijn schouder te hebben gericht.

Het kan het verschil uitmaken tussen moord of doodslag, al betoogde de officier van justitie dat het geen verschil maakt. Als het schot al op de schouder was gericht, betoogde zij, dan was sprake van voorwaardelijke opzet tot moord. Murat heeft immers welbewust het risico aanvaard op de dood van zijn slachtoffer, Hans van Wieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden