Murat in hoger beroep

De 17-jarige Murat D. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Den Haag, die hem vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging oplegde voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College...

ANP

Ondanks zijn leeftijd werd Murat volgens het volwassenenrecht veroordeeld. De rechtbank had de eerder geformuleerde eis van het Openbaar Ministerie (OM) volledig overgenomen. Het advies van gedragsdeskundigen en de kinderbescherming om jeugdstrafrecht toe te passen op Murat, werd niet opgevolgd. De rechter nam de beslissing vanwege de ernst van het misdrijf en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Onder jeugdstrafrecht duurt een tbs-behandeling maximaal zes jaar en een celstraf twee jaar.

De rechter achtte bewezen dat de scholier Van Wieren met voorbedachten rade had doodgeschoten. Daarnaast vond de rechtbank de moord op het Terra College zo ernstig, omdat het gebeurde in volle schoolkantine. Murat schoot Van Wieren op 13 januari in de kantine van de school door het hoofd. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zei maandag dat het geen hoger beroep aantekent. Het OM had al eerder gemeld dat het tevreden was over het vonnis tegen Murat, dat conform eis werd uitgesproken. Het OM zal ook niet in beroep gaan tegen de uitspraak in de zaak van medeverdachte Hüseyin S.. Die kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd omdat hij het wapen leverde waarmee Murat adjunct-directeur Van Wieren doodschoot. Het OM had drie jaar cel geëist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden