‘Muqtada al-Sadr uit Irak naar Iran gevlucht’

De radicale Iraakse sjiitische geestelijk leider en militieleider Muqtada al-Sadr is waarschijnlijk naar Iran gevlucht. Dat heeft een woordvoerder William Caldwell van het Amerikaanse leger woensdag gezegd....

AP

Volgens de legerwoordvoerder wijst alles erop dat hij vorige maand naar Iran is vertrokken.

Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris is Al-Sadr al enkele weken geleden uit de Iraakse hoofdstad vertrokken en verblijft hij waarschijnlijk in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar hij familie heeft. Scheuringen in zijn politieke en militaire organisatie kunnen hebben bijgedragen tot zijn besluit om Iran tijdelijk te verlaten, zei hij.

Volgens een Iraakse regeringsvertegenwoordiger was Al-Sadr dinsdagavond echter in Najaf, in het zuiden van Irak, waar hij afgevaardigden van een aantal ministeries zou ontvangen. Ook een naaste medewerker van Al-Sadr ontkende het bericht, dat volgens hem is verspreid om verwarring te zaaien. Een medewerker van Al-Sadrs kantoor in Najaf zei dat de geestelijke heeft besloten gedurende de heilige maand Muharam niet in het openbaar te verschijnen, maar gewoon in Irak is.

Al-Sadrs militie, het Mahdi-leger, wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van het sektarische geweld van het afgelopen jaar en is dan ook een van de primaire doelwitten van de schoonmaakoperatie. De Amerikaanse functionaris zei dat niet duidelijk is hoe groot Al-Sadrs greep op zijn politieke groepering en militie is nu hij in het buitenland verblijft. 'Voor ons is de vraag in hoeverre zijn organisatie zal gaan deelnemen aan het politieke proces', zei hij.

Dinsdag werd ook bekendgemaakt dat Irak zijn grens met Iran en Syrië in verband met de operatie in Bagdad gedurende 72 uur gesloten zal houden.

De Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr in Teheran, in januari 2006. (AFP) Beeld AFP
De Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr in Teheran, in januari 2006. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden