Munt van tientje komt terug door lage zilverprijs

Het zilveren tientje komt in grote aantallen terug. Het ministerie van Financiën laat er twee miljoen slaan. De afgelopen decennia was de zilverprijs te hoog om de munt rendabel te produceren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De zilverprijs is voldoende gezakt om het tientje weer winstgevend te doen zijn. Het zilvergehalte van de munt heeft nu een waarde van ongeveer vijf gulden. Omdat een zilveren tientje echt wordt 'gekocht' - in tegenstelling tot het gewone girale of chartale geld - verdient de staat eraan: ongeveer anderhalve gulden per munt.

Vorig jaar al werd er een zilveren tientje geslagen, voor het eerst sinds 1973. Dat was bij de herdenking van vijftig jaar Benelux. Voor de afbeelding op de munt hanteert het ministerie een 'ruimer toetsingskader' dan bij de munt van vijftig gulden.

Belangrijkste criterium daarbij is dat de persoon of gebeurtenis in het uitgiftejaar ook zonder een munt bij een breed publiek in de belangstelling moet staan. Bekende Nederlanders uit de wereld van de kunsten, de sport, de politiek en de scheepvaart kunnen hun profiel in zilver op een munt tegenkomen.

Het ministerie zal voor elke uit te geven munt een kunstenaar uitnodigen voor het ontwerp, om de 'unieke artistieke kwaliteiten' van de vijftig gulden munt voort te zetten. Voor 's Rijks Munt in Utrecht is het zilveren tientje, dat is bedoeld voor een groot publiek, een welkome aanvulling. De muntpersen hebben de laatste jaren steeds minder te doen door de opkomst van giraal en elektronisch betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.