Munch: Van Gogh, Weird Al Jankovic, Slow West

6 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: een vergelijking tussen Van Gogh en Munch bijvoorbeeld, of de melige pop van Weird Al Jankovic.

Zelfportret als schilder, 1887-1888. Beeld Van Gogh

Beeldende Kunst: Munch: Van Gogh, Van Gogh Museum, Amsterdam. T/m 17 januari.

Unieke kans om het werk van twee grootheden uit de 19de-eeuwse schilderkunst met elkaar te vergelijken: Edvard Munch en Vincent van Gogh. De eerste uit het toen wat suffige Christiania (nu Oslo); de andere uit het niet veel uitbundigere Brabant. Beiden wel behept met veel aanleg, ambitie en idealisme. Ze leerden het vak in Parijs, sloten zich daarna op in hun eigen wereld en produceerden meesterwerken als De schreeuw en De zonnebloemen. De tentoonstelling valt samen met de heropening van de expositiezalen van het museum dat onlangs aan het Museumplein een nieuwe entree kreeg.

Rutger Pontzen

Zelfportret met palet, 1926. Beeld Munch

Film: Slow West, Regie John McLean

De 16-jarige dromer Jay reist smoorverliefd zijn buurmeisje achterna in het Amerika van 1870. Een gebied waar je wordt omgelegd voor een dollar, weet Silas (Michael Fassbender) die hem onder zijn hoede neemt, maar dat ziet Jay anders. Geweldig, zelfverzekerd debuut van John McLean: een zwartkomische roadmovie die weet te verrassen en bijna romantisch camerawerk afwisselt met bloederig geweld. Het is een pleidooi tegen cynisme en een complex verhaal over menselijke natuur en mythologisering.

Floortje Smit

Pop: Weird Al Jankovic, Melkweg, Amsterdam, 30 sept

Melig? Ja. Maar goed melig, en daarom toch een reden om popparodist Weird Al Yankovic niet over te slaan woensdag in de Amsterdamse Melkweg. Meezingen mag, bij Achy Breaky Song (Achy Breaky Heart), Lasagna (La Bamba), Living With a Hernia (Living In America) en I Think I'm a Clone Now (I Think We're Alone Now). Humor.

Robert van Gijssel

Klassiek: Feestconcert voor Theo Loevendie, Bimhuis, Amsterdam, 27 sept

De componist Theo Loevendie viert zijn 85ste verjaardag, en musiceert daar zelf een feestje in het Amsterdamse Bimhuis omheen. Loevendie speelt mee - en dat gaat hem buitengewoon goed af - met zijn jazzband The Wellingtonians en gasten als Oene van Geel, Erik Bosgraaf, Nora Fisher en Yuri Honing.

Robert van Gijssel

Klassiek: Joseph Moog, Concertgebouw, Amsterdam 27 september. Eindhoven (8 okt), Maastricht (9 okt), Heerlen (10 okt) en Venray (13 okt)

Joseph Moog, door het blad Gramophone net uitgeroepen tot Young Artist of the Year, kan niet alleen pianospelen als een duivel maar heeft ook nog een neus voor de ondergeschoven kindjes uit de muziekliteratuur. Hij speelt voor het eerst in de serie Meesterpianisten en komt met een spannend programma. De variatiecyclus Hexaméron bijvoorbeeld, waarin Liszt de hulp heeft ingeroepen van collegas als Chopin, Herz en Thalberg. Nooit voltooid en zelden uitgevoerd.

Biëlla Luttmer

Beeldende kunst: Ai Weiwei, Royal Academy of Arts, Londen. T/m 13 december

Groot overzicht van de Chinese knuffeldissident Ai Weiwei. Met een prachtige binnenkomst op het plein voor de Royal Academy in Londen waarop Ai acht eiken heeft geplaatst, van aan elkaar geschroefd kreupelhout. In de zalen van het eerbiedwaardige kunstinstituut veel bekend en onbekend werk vanaf de jaren tachtig. Waaronder het indringende Straight: een 'kabbelende zee' van verroest staaldraad, ooit de ondeugdelijke wapening van gebouwen die in 2008 door een aardbeving in Sichuan zijn ingestort. Gevolg: 70 duizend doden, onder wie 5.196 kinderen van wie de namen tegen de muren zijn geschreven.

Rutger Pontzen

Ai Weiwei Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.