'Mumbai' staat tussen India en Pakistan in

Aartsrivalen hervatten vredesoverleg...

Van onze correspondente Natalie Righton

ISLAMABAD Aartsrivalen India en Pakistan hebben donderdag voor het eerst sinds de aanslagen in Mumbai (2008) weer met elkaar gesproken over vrede. New Delhi bevroor het vredesoverleg toen omdat het terroristen uit Pakistan verantwoordelijk houdt voor de terreuractie die aan 166 mensen het leven kostte.

‘Er is een eerste stap gezet om het vertrouwen te herwinnen’, meldde de Indiase onderminister van Buitenlandse Zaken Nirupama Rao na afloop van het vier uur durende onderhoud met haar Pakistaanse ambtgenoot Salman Bashir in een zwaar bewaakt paleis in New Delhi.

Bashir reageerde minder enthousiast en noemde het ‘oneerlijk en contraproductief’ van India om te blijven hameren op de terreurdaden in Mumbai. ‘Dit is een nucleaire regio. Het is belangrijk dat India en Pakistan spreken over een breder palet aan onderwerpen’, aldus de topdiplomaat tegen de Pakistaanse krant Dawn.

Vooraf stond al vast dat het overleg op korte termijn niet zou leiden tot een doorbraak. Op zijn best worden de verhoudingen tussen de buurlanden, die sinds hun onafhankelijkheid drie oorlogen uitvochten, minder gespannen.

Pas na zware diplomatieke druk van de VS lieten beide landen zich overhalen te gaan praten. De VS proberen Islamabad zover te krijgen zich meer te concentreren op het gevecht tegen de Taliban en Al Qaida in het tribale gebied van Pakistan. Hoe minder soldaten en middelen Pakistan inzet om zich te wapenen tegen mogelijke agressie van de Indiase oosterburen, hoe meer energie overblijft om de oorlog tegen het terrorisme in het westen van Pakistan en in Afghanistan te ondersteunen, zo is de gedachtegang.

Het hernieuwde vredesoverleg ligt gevoelig onder de burgerbevolking in beide landen. Indiërs maken zich grote zorgen over terreuraanslagen op eigen bodem, waar in hun ogen Pakistaanse moslimterroristen achter zitten. Een bomaanslag deze maand op een populair eethuis in de Indiase stad Puna, waarbij zestien doden vielen, wordt als voorbode gezien van meer aanslagen. Grote sportevenementen, zoals een komend crickettoernooi, worden zwaar bewaakt nadat dreigementen van militanten zijn ontvangen.

Rao heeft er bij haar ambtgenoot Bashir dan ook op aangedrongen dat Pakistan meer moet doen om terreurnetwerken op te sporen. Zij heeft hem dossiers gegeven van militanten die worden verdacht van betrokkenheid bij de terreuractie in Mumbai en van Al Qaida-strijders die bedreigingen hebben geuit aan het adres van India.

Het is niet bekend wat de directe reactie was van Bashir, maar tegenover Pakistaanse journalisten hekelde hij de ‘focus van India op Mumbai’. Pakistan heeft zeven mannen opgepakt voor het voorbereiden en uitvoeren van de aanslag en onderstreept keer op keer dat het tegengaan van terrorisme een prioriteit is van de regering.

Pakistan heeft het overleg vooral gebruikt om zijn zorgen te uiten over Kashmir, een grensregio waarop zowel Pakistan als India aanspraak maakt en die hen in het verleden bijna tot een kernoorlog bracht. Grenswachten in het Indiase deel van Kashmir stelden woensdag nog dat ze door Pakistaanse militairen onder vuur zijn genomen. Islambad ontkent en zegt alleen morele steun te geven aan de opstand in Kashmir.

Bij de grensovergang tussen het Pakistaanse Lahore en het Indiase Amritsar is goed te zien dat er heel wat meer nodig is dan diplomatie voordat de onderlinge haat gesust is. Een uur voor zonsondergang sluiten grenswachten onder groot ceremonieel vertoon de hekken, waarbij honderden landgenoten aan beide zijden naar de overkant schreeuwen: ‘Lang leve Pakistan! Lange leve India!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden