Mumbai is geknipt doel voor terroristen

Al sinds december wordt Mumbai geteisterd door een golf van aanslagen. Er kan een verband zijn met Pakistan, maar ook met de strijd om de moskee in Ayodhya....

Eind vorig jaar werd de stad opgeschrikt toen er achter in een bus een bom ontplofte en twee mensen om het leven kwamen. De zelfde maand werd er een aanslag gepleegd bij een filiaal van McDonald's, waarbij 23 mensen gewond raakten, en in januari vielen er dertig gewonden toen er op een markt een bom ontplofte.

Twee maanden later, in maart , werden elf mensen vermoord en raakten er 75 gewond bij een aanslag op een overvolle trein tijdens de spits. Vorige maand kwamen er nog eens drie mensen om bij een explosie in een bus.

De autoriteiten willen nu een speciaal antiterrorisme-team op zetten naar model van de Nationale Veiligheidstroepen, de paramilitaire commando's van het Indiase leger. De politie erkent de noodzaak van een dergelijk team, dat zwaar gewapend en met moderne communicatieapparatuur zal opereren. 'Mumbai is het commerciële centrum van India en dus een zeer aantrekkelijk doelwit voor terroristen. We worden telkens in onze onderbuik geraakt', aldus een politiewoordvoerder.

Niemand heeft ooit een van de aanslagen opgeëist, maar in New Delhi wordt al gauw met een beschuldigende vinger naar Pakistan gewezen. Dit buurland is de basis van tientallen militante organisaties die vinden dat de Indiase deelstaat Kasjmir eigenlijk aan Pakistan toebehoort. Islamabad ontkent deze organisaties te steunen, maar volgens New Delhi is de actieve rol van de Pakistaanse regering wel degelijk bewezen.

Op dit moment echter is de relatie tussen India en Pakistan beter dan hij in jaren geweest is: de grens tussen beide landen is weer geopend en de mogelijkheid tot een toekomstige dialoog wordt voorzichtig onderzocht. Om deze toenadering niet te schaden, heeft Delhi Islamabad na de aanslagen niet direct beschuldigd.

Ook voordat Mumbai door deze reeks van aanslagen werd geteisterd, kende de stad al een geschiedenis van geweld. Het dieptepunt was het jaar 1992, toen er een serie bomaanslagen werd gepleegd waarbij naar schatting 260 mensen om het leven zijn gekomen. De hoofdverdachte, Dawood Ibrahim, houdt zich volgens New Delhi schuil in Pakistan, maar Islamabad ontkent dat.

De aanslagen kwamen vlak na een periode van ernstige rellen, die alleen al in Mumbai aan zeker 2000 mensen het leven heeft gekost. Aanleiding was de verwoesting van een moskee in Ayodhya door hindoes die geloven dat op die plaats een tempel heeft gestaan. In het hele land braken rellen uit, maar in Mumbai was het geweld verreweg het hevigst .

Uitgerekend gisteren kwam een rapport uit dat olie op het vuur dreigt te gooien. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat zich inderdaad een oude constructie onder de moskee in Ayodhya bevindt, al is het niet zeker dat dat een tempel was.

Extremistische hindoe-organisaties zien het rapport als het bewijs van hun gelijk, terwijl moslims het rapport aanvechten. De archeologische onderzoekscommissie was ingesteld door de hindoeïstische regering en moét volgens moslims dus wel bevooroordeeld zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden