Multiresistente variant van tbc bezig aan opmars

In de landen van de Europese Unie is het aantal nieuwe gevallen van tbc in 2010 afgenomen. Maar dat goede nieuws wordt overschaduwd door een ernstige boodschap: het aandeel van het aantal multiresistente gevallen van tbc neemt toe.

Beeld Thinkstock

Dat blijkt uit cijfers die de Europese gezondheidsdienst ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren bekendmaakten.

In 2010 rapporteerden de EU-landen, samen met Noorwegen en IJsland, bijna 74 duizend nieuwe gevallen van tbc. Dat is een afname ten opzichte van 2009 van 7 procent. Roemenië was in 2010 goed voor bijna eenderde van de ziektegevallen. Bij bijna 80 procent van de patiënten gaat het om een eerste infectie, 13 procent had de ziekte al eerder en is opnieuw besmet geraakt (van de rest ontbreken gegevens).

Betere registratie
Het aantal gevallen van resistentie tegen een of meer medicijnen bleef stabiel op bijna 1.450. Maar het aandeel daarin van het aantal patiënten bij wie praktisch geen enkel medicijn nog hielp, nam toe naar ruim 13 procent. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat sprake kan zijn van een betere registratie. In Nederland werden in 2010 1.073 patiënten met tbc geregistreerd. Driekwart van hen was allochtoon.

De WHO maakt morgen de cijfers voor de rest van de wereld bekend, maar Artsen Zonder Grenzen (AZG) signaleert nu al een 'wereldwijde crisis' rond multiresistente tuberculose die 'alarmerende vormen' aanneemt. 'Overal waar we meer zijn gaan testen, zien we dat de multiresistente variant oprukt', aldus AZG-directeur Arjan Hehenkamp.

Noord-Oezbekistan
Van de tbc-patiënten die de organisatie in 2011 in noord-Oezbekistan behandelde, bleek 65 procent drager van een multiresistente bacterie; in India schat AZG dat jaarlijks zo'n 99 duizend mensen besmet raken met multiresistente tuberculose. Intussen heeft volgens de organisatie wereldwijd maar 10 procent van de patiënten toegang tot behandeling.

De organisatie spreekt er schande van dat het Global Fund, hoofdrolspeler in de financiering van programma's tegen infectieziekten, eind vorig jaar wegens geldgebrek besloot tot 2014 geen nieuwe projecten meer op te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden