Multinational koestert kasplantjes 'buitengaats'

Uitvinden is beter dan 'thuisvinden'. Onder dit motto worden de innovatieve kasplantjes, die de multinationals vroeger uitsluitend in eigen huis verzorgde, nu ook buitengaats gekoesterd....

Na KPN en Philips heeft ook DSM een eigen bedrijf opgericht - DSM Venturing - dat gericht zoekt naar investeringsmogelijkheden in startende bedrijven die in dezelfde markten actief zijn als het Limburgse concern.

DSM Venturing heeft enkele tientallen miljoenen euro's voor investeringen in jonge ondernemingen ter beschikking gekregen. Behalve in Nederland wordt ook in de rest van Europa, de VS en Israel naar investeringsmogelijkheden gekeken.

'Corporate venturing is begonnen in de Amerikaanse IT-industrie. Bedrijven als Compaq en Intel hebben het initiatief genomen', zegt M. Wielders, general manager van DSM Venturing die vrijdag op een congres in Londen een lezing hield over deze groeiende activiteit.

Volgens Wielders vervangt corporate venturing echter niet de eigen onderzoek en ontwikkeling, maar is het een belangrijke aanvulling. 'Naast het ontwikkelen van eigen ideeën probeer je ook vat te krijgen op wat er in de buitenwereld gebeurt. Doel daarvan is om innovaties te versnellen.'

DSM zoekt naar startende ondernemingen die op dezelfde gebieden actief zijn als waar het concern wil expanderen: voedingsingrediënten, famarceutische basisstoffen en nieuwe materialen.

'De bedrijven waarin we investeren moeten een relatie hebben met onze activiteiten', vertelt Wielders.

DSM Venturing heeft de investeringen tot nu toe gericht op venture capital-fondsen die deze bedrijven al in portefeuille hebben. Daarbij eist DSM wel een bepaalde vorm van medezeggenschap. 'Er moet samenwerking mogelijk zijn tussen onze eigen operationale activiteiten en die van het beginnende bedrijf', aldus Wielders. Bij een van deze fondsen heeft DSM Venturing zelfs een eigen man gestationeerd. In Nederland heeft DSM nu een belangrijk belang in Life Science Partners, een in Amsterdam gevestigd venture capital-fonds. Wielders zegt dat DSM Venturing nu ook rechtstreeks in startende bedrijven wil gaan investeren. 'Uiteindelijk moet 80 procent op directe wijze zijn geïnvesteerd.'

Volgens Wielders verwacht DSM dat niet alleen het beginnende bedrijfje moet er beter van wordt, ook DSM zal er profijt van hebben. Volgens Wielders staart DSM zich bij het doen van investeringen in startende bedrijven daarom niet alleen blind op technologische vernieuwing. Er wordt ook gekeken naar de marktkansen en culturele verschillen. Tijdens de lezing in Londen wees ze erop dat het zogenoemde 'qwerty'-toetsenbord op de schrijfmachine nooit is veranderd, ondanks de komst van betere systemen. 'Dit toetsenbord had het voordeel van de standarisatie en de aarzeling bij mensen om te veranderen. Een uitvinding is daarom ook alleen een innovatie als het wordt geaccepteerd door het sociale systeem', zo betoogde zij.

Venturing maakt research en ontwikkeling veel flexibeler. Indien de activiteiten die buiten het bedrijf zijn opgestart echt bijdragen aan de groei, kunnen ze binnen het bedrijf worden opgenomen. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheden andere innovaties die niet tot de kernactiviteiten behoren, weer te verzelfstandigen .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.