Multimiljonair wil theater schenken aan geboortedorp

Aangenaam verrast, maar ook een beetje opgelaten reageerde het gemeentebestuur van Schijndel op het aanbod van multimiljonair Hans Brus om in het Brabantse dorp een theater van negentien miljoen euro neer te zetten....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Maar heeft deze provincieplaats wel behoefte aan zo'n grote cultuurtempel, waar de zakenman naast lokale toneelvoorstellingen ook producties van internationale allure wil laten opvoeren? Zeker is dat de geboren en getogen Schijndelaar, steenrijk geworden met de verkoop van telecombedrijf Datelnet, het gemeentelijke theaterbeleid op zijn kop heeft gezet.

Het dure cadeautje dreigde zelfs te leiden tot een bestuurscrisis. Coalitiepartijen VVD en CDA omarmen het theater van Brus, terwijl de PvdA aarzelt en niet zomaar het plaatselijke City Theater om zeep wil helpen. Vandaag hoopt het bestuurscollege de knoop door te hakken en het lijkt erop dat het Grote Geld het pleit gaat winnen.

Hij wil wat terug doen voor de samenleving en dan het liefst voor zijn geboortedorp, zo omschrijft Brus zijn missie. Eerder maakte hij naam als geldschieter van FC Den Bosch, waar hij echter al na een halfjaar en onder veel wapengekletter vertrok. De mecenas nam de gerenommeerde architect Winy Maas in de arm voor het ontwerp van het Schijndelse theater, compleet met brasserie, café en foyer.

De multifunctionele zaal krijgt zevenhonderd zitplaatsen, maar kan met schuivende panelen ook worden opgedeeld in kleinere ruimten. 'Naast de plaatselijke activiteiten is er ruimte voor professionele regionale en landelijke programmering', schrijft Brus in zijn voorstel aan de gemeente. 'Hierbij wordt ingehaakt op de landelijke en internationale samenwerkingsverbanden en trends, met name gericht op cabaret, muziek en toneel.'

Een verleidelijk aanbod, zo vindt de gemeente die al jaren dubt over het opknappen van het City Theater. De exploitanten van het oude bioscoopgebouw hebben al eerder een renovatieplan ingediend, waarbij een theaterzaal van driehonderd stoelen ontstaat. Maar Brus stelt als voorwaarde voor zíjn grote Brus-theater dat de gemeente geen geld steekt in het opknappen van een concurrerend podium.

'Erg frustrerend', noemt exploitant A. van den Brand, tevens eigenaar van het belendende café De Beurs, de gang van zaken. Samen met zijn compagnon werkt hij al jaren aan de verwezenlijking van een droom. De gemeente was bijna akkoord en dan verschijnt opeens Brus 'met heel veel geld' op het toneel en valt zijn droom in duigen. 'Het lijkt erop dat het grote geld regeert in Schijndel', aldus Van den Brand.

Coalitiepartij PvdA heeft als compromis voorgesteld om Schijndel twee theaters te bieden. Maar nu Brus vorige week ook de aanvankelijk gewenste overheidsbijdrage aan zijn plan (116 duizend euro per jaar) heeft geschrapt, lijkt Schijndel definitief overstag te gaan. 'Brus heeft aangeboden om het theater helemaal gratis neer te zetten. De gemeente hoeft geen cent mee te betalen', jubelt een woordvoerder. Eind deze maand hakt de gemeenteraad de knoop door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden