Multiculturele duiventil in Transvaal

Steeds meer autochtonen, onder wie veel duivensporters, verlaten de Haagse Transvaalbuurt en zoeken hun heil in nieuwbouwwijken buiten de stad....

Maar de snackbar is inmiddels vervangen door een roti-kraam en naast de kerk staat een moskee. Er is weinig contact tussen de achterblijvers en de allochtone nieuwkomers. Beide groepen leven langs elkaar heen en weten weinig van elkaar. De achterblijvers betreuren de teloorgang van hun vertrouwde omgeving en de nieuwkomers bewegen zich voornamelijk binnen de eigen gemeenschap. Beide groepen kampen met cultuurverschillen die moeilijk overbrugbaar zijn.

De liefde voor de duif brengt autochtonen en allochtonen samen in duivenspeciaalzaak De Zwarte Vogel, het laatste Nederlandse bolwerk in Transvaal. De Hagenezen zijn daar momenteel nog in de meerderheid, maar de populariteit van de duivensport onder de buitenlanders neemt sterk toe. De Turkse duif, die tien jaar geleden nergens in Nederland te vinden was, verovert nu de Haagse duiventil. Vreemd in de buurt, Nederland 3, 20.55 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden