Multi-interpretabel

Met zijn tweede film maakte de Mexicaanse filmmaker Carlos Reygadas (Stellet Licht) een fascinerende, multi-interpretabele karakterstudie van de corpulente Marcos, een man die in Mexico City werkt als chauffeur en klusjesman voor een rijke generaal. Zijn vrouw verkoopt wekkers en zelfgebakken taarten in de metro. Om op snelle wijze aan meer geld te komen, heeft het echtpaar een baby ontvoerd, maar de zaak loopt op verschrikkelijke wijze uit de hand. Een expliciete scène aan het begin van Batalla en el Cielo (Battle in Heaven), waarin Marcos oraal wordt bevredigd door de dochter van zijn baas, gaf de film destijds een zweem van controverse, maar het is met name het ongrijpbare, mysterieuze karakter van de hoofdpersonages die ertoe leidt dat de film beklijft.

Batalla en el Cielo (Carlos Reygadas, 2005)

Nederland 2, 23.55-1.25 uur.

The Fountain

(Darren Aronofsky, 2006) Tijdens de première op het filmfestival van Venetië werd The Fountain in 2006 met boegeroep onthaald. De derde film van de overgetalenteerde Amerikaanse filmmaker Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a Dream), die momenteel werkt aan een film over het verhaal van de Ark van Noach, verdeelde critici en publiek tot op het bot. De één zag een opeenstapeling van pretentieus New Age-gewauwel, de ander een visueel overdonderend, esoterisch meesterwerk. Het non-chronologisch vertelde drieluik gaat over drie mannen (telkens vertolkt door Hugh Jackman) die in de Middeleeuwen, het heden en vijfhonderd jaar in de toekomst strijden voor de liefde van een vrouw (drie keer Rachel Weisz). Hoe het ook zij: The Fountain is een van de fascinerendste en origineelste films die de afgelopen tien jaar is verschenen. Als dit verhaal al zou bezwijken onder zijn eigen gewichtige filosofie en symboliek, dan is een film nooit zo sierlijk ten onder gegaan.

RTL 8, 20.30-22.20 uur.

Phone Booth

(Joel Schumacher, 2002) Colin Farrell komt in Phone Booth als onsympathieke, zelfingenomen yup in hartje New York zo uit een verhaal van Bret Easton Ellis gewandeld. Wanneer deze Stu Shepard, zo heet hij, heel anoniem vanuit een telefooncel op Times Square met zijn minnares wil bellen, hoort hij de lage, monotone stem van Kiefer Sutherland die hem tot de orde roept. Vanaf daar begint een fascinerend kat- en muisspel; Sutherland, onzichtbaar voor de kijker, houdt vanuit een flatgebouw een geweer op Shepard gericht. In real time dwingt hij hem te kijken naar de puinhopen die hij tot nu toe in zijn leven heeft aangericht. Knap brengt regisseur Schumacher de spanning tot het kookpunt.

RTL 7, 20.30-22.05 uur.

Carlos Reygadas

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden