Mulisch op het toneel

Schreeuw!

Firma Mes. Première 21/5 in Theater aan het Spui in Den Haag. Tournee t/m 22/6.


firmames.nl


Hannah van Wieringen schreef deze ontregelende voorstelling in drie delen over aandacht vragen, krijgen en geven waarin een actrice, een politicus en een columniste zich voorbereiden op hun optreden in een tv-show. Regie: Thomas Schoots.


Escape

Tamtam Objecttheater. Op 31/5 (première) en 1/6 in Toneelschuur Haarlem. Na de zomer op tournee. tamtamtheater.nl


Drie spelers van Tamtam maken achter een videoscherm van vier keer drie meter live een animatiefilm met als gevonden voorwerpen de acteurs. Printplaten worden een stad, poetsdoeken een heelal of een zee en afstandsbedieningen zijn wolkenkrabbers. Miniatuur decors, low-tech special effects en een hypnotiserende soundtrack slepen de kijker mee in het verhaal van een dwangmatige verzamelaar.


Het stenen bruidsbed

Het Nationale Toneel. Van 1 (première) t/m 15/6 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tournee t/m 9/11.


nationaletoneel.nl


Regisseur Johan Doesburg brengt bij Het nationale Toneel opnieuw een boek naar het toneel. Ditmaal Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch over de Amerikaanse tandarts Norman Corinth die als gevechtspiloot deelnam aan het bombardement op Dresden. Elf jaar later wordt hij geconfronteerd met de gevolgen als hij terugkeert naar Dresden voor een congres. Met rollen voor Jeroen Spitzenberger, Antoinette Jelgersma, Tamar van den Dop e.a.


Twools 15

Scapino Ballet. Van 5 (première) t/m 8/6 in de Rotterdamse Schouwburg.


scapinoballet.nl


De Rotterdamse Schouwburg sluit het dansseizoen feestelijk af met de vijftiende editie van Twools van Scapino Ballet Rotterdam. Een voorstelling waarin korte dansstukken van maximaal tien minuten elkaar zonder pauzes, in snel tempo opvolgen. Met choreografieën van Jan Kooijman & Henna Lee, Fang-Yu Shen, Gentian Doda, Min Li, Mischa van Leeuwen en Ed Wubbe.


Fanny & Marius

Suburbia. Van 5 t/m 13/7 op Landgoed de Kemphaan in Almere. suburbia.nl


Theatergroep Suburbia viert zijn jubileum met de voorstelling Fanny & Marius, naar het melancholieke Franse epos van Pagnol over vaders en zonen, moeders en dochters, afscheid nemen en volwassen worden. Met Wouter van Lierde, Ellen Pieters, Roos van Erkel, Floris Verkerk, Niels Horeman en Michiel Nooter in de regie van Albert Lubbers.


Moby Dick, Het concert

Veenfabriek/Schauspielhaus Bochum. Op 31/5 in de Rotterdamse Schouwburg.


veenfabriek.nl *****


Theatermaker Paul Koek maakte van Herman Melvilles roman Moby Dick een theaterconcert over het obsessieve verlangen dat de mens uiteindelijk te gronde richt. Mooie, haast dansante vertolking die een volstrekt eigen willetje heeft.


BUITEN SCHOT

Diederik van Vleuten. Tournee t/m 31/5.


diederikvanvleuten.nl ****


Diederik van Vleuten is helemaal in zijn element als leraar op het cabaretpodium. Zijn geschiedenisles over WO I is geen moment saai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden