Mulisch krijgt prijs Taalunie voor hele oeuvre

De Belgische koning Albert II heeft Harry Mulisch donderdag voor zijn hele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Koninklijk Paleis te Brussel....

ANP

ANP

BRUSSEL

Koning Albert prees het zeer gevarieerde oeuvre van iemand die als schrijver zijn verantwoordelijkheid in de samenleving neemt. 'De taal kan huiveringwekkende dingen onthullen, maar ook versluieren', aldus de koning. Hij verwees naar de term etnische zuivering, die staat voor massamoord.

'Redenerend vanuit een holistisch principe dat hij zoekt in de oerharmonie, hangt hij waarden aan die moeilijk te verenigen lijken met opvattingen van veel hedendaagse filosofen en wetenschappers. Mulisch is occultisme en obscurantisme verweten, maar zijn streven is juist erin gelegen wetenschappelijk onderzoek te integreren in een mythische wereldopvatting', meent de jury onder voorzitterschap van E. Kossmann.

De poëzie van Mulisch is volgens de jury tot nu toe ten onrechte onderbelicht gebleven. Zij wijst op de verrassende vermenging van relativerende beweringen en hoogdravende opvattingen die de poëzie bijzonder maakt. Het bijzondere aan Harry Mulisch als publiek personage is 'dat de heilige overtuiging nooit de zwavelgeur van het fanatisme verspreidt', zei staatssecretaris Nuis van Cultuur.

Nuis sprak als voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden