Muliers glas komt weer te voorschijn

Nog maar enige jaren geleden zag het er somber uit voor de glasverzameling die sportpionier Pim Mulier nog bij zijn leven in 1954 schonk aan het Haags Gemeentemuseum....

Van onze verslaggever

Gijs Zandbergen

AMSTERDAM

Probleem was alleen dat Pim Mulier had bedongen dat de verzameling zou worden tentoongesteld in de Mulierzaal, want ijdelheid was niet vreemd aan de man die eens de Elfstedentocht, de KNVB, de Atletiekunie, de Internationale Schaatsunie en de wandelvierdaagse van Nijmegen had opgericht.

Dat van de Mulierzaal stond allemaal op papier. Wat vanzelf de vraag opriep of er geen sprake zou zijn van contractbreuk als de glascollectie zou worden verwijderd. Een lastig probleem, want stel dat een sponsor zou eisen dat zijn naam aan een van zalen van het museum werd verbonden. Aan de andere kant: Pim Mulier was al bijna veertig jaar dood, en zo'n bepaling verloor toch wel eens haar rechtskracht?

Juristen kregen opdracht te onderzoeken of er geen mouw aan te passen viel. In afwachting daarvan verdween de collectie alvast naar de opslagplaatsen van het museum. De verre nabestaanden van Pim Mulier, leden van de familie Van Limburg Stirum, waren woedend. En het was al zo'n gedoe in Fuchs' museum dat wegens verbouwing een half jaar dicht ging en dat twee Picasso's van de hand wilde doen om andere kunstwerken te kunnen kopen. Om nog maar niet te spreken van de kostuumcollectie die helemaal moest verdwijnen.

Maar museumdirecteuren zijn, net als ministers, passanten. De gevleugelde Rudi Fuchs werd alsnog geroepen tot hoger honing. Na eerder te zijn gepasseerd door Wim Beeren, werd hij begin 1994 alsnog de nieuwe leider van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Mocht hij zich daar over de verbouwing gaan buigen.

Na zijn vertrek keerde het Haags Gemeentemuseum weer met beide benen op de grond. En met een stevige plof ook, want na het vertrek van Fuchs bleek de begroting over een gat van 2,8 miljoen gulden te beschikken.

De gemeente Den Haag zocht dan ook geen kleurrijke, maar een sobere nieuwe directeur. En vond die binnenshuis, want Hans Locher was daarvóór gewoon adjunct geweest. Onder zijn leiding is het museum zich voorzichtig aan het herstellen.

En daarom keert de eerder verbannen glascollectie van Pim Mulier onder leiding van doctor Titus Eliens weer terug. Eliens is druk in de weer om het 'Muliergebied' zo in te richten, dat een ruime selectie van de glascollectie in remakes van nog door Berlage ontworpen vitrines kunnen worden bekeken. Dat kan gebeuren zodra de Mondriaantentoonstelling, die Locher toch al niet erg zag zitten, is opgeruimd.

Vragen naar de waarde van de glascollectie blijven onbeantwoord. Eliens: 'Daar is geen beginnen aan. Mulier heeft voor de oorlog een heel mooie particuliere verzameling van de Westeuropese glaskunst opgebouwd. Het is de basis van de collectie geworden.

'En dat zal het blijven ook, want op een dergelijke manier verzamelen zou tegenwoordig niet meer kunnen. Niet eens omdat het gemeentemuseum er geen geld voor heeft, maar gewoon omdat dit glas niet meer te koop wordt aangeboden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden