Mulan maakt weg vrij voor Disneyland China

De conflicten tussen China en de Verenigde Staten stapelen zich op. Maar Walt Disney heeft er geen last van. Diverse Chinese steden, waaronder Hongkong en Shanghai, proberen bij 's werelds grootste amusementsindustrie in de gunst te komen....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Themaparken zijn voor Disney de grootste geldverdieners. Een park in China, een land met 1,3 miljard inwoners, roept associaties op aan een Dagobert-Duckse rijkdom. Een woordvoerder van de company heeft het zelf toegegeven: 'Wij zien in de Chinese markt een reusachtig potentieel.'

Jammer dus voor Disney dat de relaties met China grondig werden verstoord door de productie in 1996 van Kundun van Martin Scorsese, een film over het leven van de Dalai Lama. Deze geestelijk leider van Tibet wordt in Peking beschouwd als een nationale vijand.

De Chinese autoriteiten waren razend en zetten de import van Disney-films stop. China voert per jaar tien buitenlandse films in, meestal Hollywood-producties. De rest van de grote buitenlandse films bereikt het land meestal direct na de wereldpremière in piratenversies.

Disney heeft zijn uiterste best gedaan om de schade te herstellen. Het bedrijf sponsorde een gezelschap Chinese acrobaten in Europa en kocht twee Chinese films voor distributie in de Verenigde Staten. Een ervan, A time to remember, speelt tijdens de communistische revolutie. Het is een melodramatisch liefdesverhaal dat vaderlandsliefde en geloof in de partij aanwakkert.

Dankzij de productie van Mulan werd Disney in Peking weer in genade aangenomen. Deze film is gebaseerd op een oud Chinees verhaal over een heldhaftig meisje dat zich uitdost als een man en stiekem haar zieke vader vervangt in de strijd tegen de Hunnen.

Mulan, een mondiaal kassucces, draait sinds vorige maand in de Chinese bioscopen. Hij loopt niet geweldig, want veel mensen schijnen hem al in de illegale versie te hebben gezien. Maar dat kan Disney-baas Michael Eisner niet zo veel schelen. In oktober maakte hij een Canossa-gang naar Peking, en nu weet hij het bijna zeker: na de twee in Japan komt Aziës derde Disneyland in China.

Maar waar? Hongkong heeft al een locatie op Lantau, het eiland waar ook het nieuwe vliegveld is. De Hongkongse autoriteiten hopen dat de investering - genoemd worden bedragen van tot zes miljard dollar - het begin is van het einde van de economische recessie. Disney moet de werkloosheid bestrijden en de toeristen teruglokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden