Muizensoep voor een killerkip
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pompoensoep met pastinaak, peer en muis (voor 4 á 6 personen)
Pik, spies, gooi, slik: in één keer ging de muis naar binnen! Nee, niet bij één van mijn katten, maar bij kip Dikke Trui. Poes Persil, die de muis per ongeluk in de snavel van Trui had gejaagd, en ik keken verbijsterd toe. Kippen vreedzaam? Bloeddorstige roofdieren zijn het. Want wat wordt de volgende culinaire stap van Trui? Konijn? Kat? Mens misschien? Ze is er omvangrijk genoeg voor. Moeten we binnenkort gebraden kip met natuurlijke muisvulling gaan eten?
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van muis. Ik heb in Vietnam ooit, als voorafje, muis-uit-het-rijstveld gegeten, een daar zeer gewaardeerde delicatesse. Mij staan vooral de botjes nog bij. Het waren er zo veel, dat ik amper aan de muis zelf toekwam. Maar smaken verschillen en mijn katten eten ze op met huid en haar: alleen het staartje en, ongelofelijk, het intacte galblaasje laten ze liggen. En nu dus Trui. Een killerkip, maar toch: familie. En familie stop je niet in de pan. Dan maar liever een kalmerende, fruitige pompoensoep met als geheim ingrediënt: muis. Gestampt en van anijs.
Snijd lelijke plekjes op de pompoen weg, halveer hem, verwijder zaadjes en draden en snijd het vruchtvlees mét schil in grove stukken. Snijd een pastinaak in grove stukken en de andere in blokjes ('en brunoise'). Verhit de olijfolie in een flinke pan; fruit ui met knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg pompoen- en pastinaakstukken toe, schep om en schenk er water bij tot de groente net onder staat. Doe de bouillonblokjes en de gemberwortel erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes sudderen. Schil intussen de peren. Snijd 1 peer in stukjes en de andere en brunoise: meng de blokjes met 1 eetlepel citroensap.
Voeg de peerstukken met 2 eetlepels citroensap toe aan de pompoen en laat nog 5 minuten zachtjes koken tot de groente zacht is. Pureer de soep met een staafmixer, voeg wat water toe als je hem te dik vindt. Smelt de geitenkaas al roerend in de hete soep en roer de gestampte muisjes en de pastinaakblokjes erdoor. Kook deze in 5 minuten nét gaar, met nog wat 'bite'. Roer de peerblokjes ook door de soep en laat niet meer koken. Maak naar smaak af met zout, peper en citroensap. Knip de kervel erboven fijn en eet met stokbrood.
Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl
Ingedriënten
- 1 oranje zonpompoen (1 kg)
- 2 pastinaken, geschild (400 g)
- 3-4 eetl. olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 2 groentebouillonblokjes
- 35 g geschilde gemberwortel, grof gehakt
- 2 rijpe, maar stevige handperen
- 3 eetl. citroensap
- 150 g zachte geitenkaas (bv. Chavroux)
- 1 volle theel. gestampte muisjes
- bosje verse kervel