Muggeziften in Berlijn

DE STAD Berlijn is een symbool geworden voor het slechten van muren. Hiervan is tijdens de onderhandelingen over het klimaatverdrag helaas weinig gebleken....

Onderhandelingstechnisch kan de uitkomst als een gedegen staaltje diplomatie worden beschouwd. Tien dagen geleden waren de deelnemers het nog nergens over eens, waardoor het hele circus op een faliekante mislukking dreigde uit te lopen. Dat er nu toch wat ligt, hoe vaag ook, is in ieder geval iets.

Maar de conferentie doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de wereldleiders op milieugebied. De signalen dat het klimaat door menselijk toedoen echt aan het veranderen is, worden steeds sterker. De roep om maatregelen wordt luider. Dat is terecht, want de gevolgen kunnen buitengewoon ernstig zijn.

In de slotverklaring is hiervan weinig terug te vinden. De gedelegeerden hebben twee weken zitten muggeziften over de vraag, of in de slotverklaring het woord aim, goal, objective of target moest worden opgenomen. Al deze woorden betekenen zoiets als doelstelling maar steeds net iets anders. Dit geneuzel doet, gezien het risico dat de aarde loopt, bijna absurd aan.

Er zijn landen die wèl oog hebben voor dat risico. De 36 kleine-eilandstaten bijvoorbeeld, die bij een stijgende zeespiegel onder water dreigen te verdwijnen, hebben voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen in 2005 met 20 procent terug te dringen. Zij werden gesteund door veel andere landen in de Derde Wereld.

Maar deze maatregel stuit op bezwaar van het Noorden. Het economisch belang van de rijke landen blijkt zwaarder te wegen dan de nog onzekere gevolgen van het versterkte broeikaseffect. De machtsovername door Clinton heeft op het standpunt van de VS geen merkbare invloed gehad.

Een oorzaak van het geringe succes is dat er weinig interesse is bij het grote publiek. Milieu is uit. Dus wordt het voor politici moeilijker impopulaire maatregelen te nemen. Helaas zal de Berlijnse conferentie de desinteresse alleen maar versterken. Een duidelijker uitkomst had bij de bevolking en de industrie meer indruk gemaakt dan deze vage verklaring. Drie jaar na Rio is de wereld nog geen stap verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden