Muggen in Noord-Brabant bestreden uit voorzorg

Op drie plaatsen in Noord-Brabant zijn deze week muggen en larven van drie exotische muggensoorten aangetroffen.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Het gaat om de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de gele koortsmug. Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) is donderdagavond begonnen met de bestrijding.

De muggen zijn een gevaar voor de volksgezondheid omdat zij ziekten kunnen overbrengen. De muggen worden bestreden op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nog geen van de aangetroffen muggen is drager van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel bekend dat de insecten ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. De bestrijding gebeurt uit voorzorg om de muggen geen kans te geven zich in Nederland te vestigen.

‘De muggen vormen momenteel geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar we weten van bijvoorbeeld de tijgermug wel dat deze zou kunnen overleven in ons klimaat’, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. De Amerikaanse bandenmug komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar komt ook voor in bijvoorbeeld Zuid-Europa. De gele koortsmug komt veel voor in (sub)tropische klimaten.

Sinds enkele jaren controleert het CMV structureel op de aanwezigheid van exotische muggen bij bedrijven die de sierplant lucky bamboo importeren en bij bandenimporteurs. Die laatste zijn een risico omdat de muggen hun eitjes graag leggen op vochtige plekken in het autobandenprofiel.

De bestrijding van de muggen in Brabant neemt enkele weken in beslag.

(foto Colourbox) Beeld
(foto Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden