Mugabe wil zijn opvolging toch aan democratie overlaten

President Mugabe wil dat de nieuwe president van Zimbabwe democratisch wordt verkozen en niet door hem wordt aangewezen. Dat zei Mugabe tijdens een interview op de staatstelevisie. Eerder schoof de 92-jarige president steeds zijn jonge echtgenote Grace naar voren, onder andere door haar tot hoofd van de vrouwenliga van de Zanu-PF te benoemen. Zij geniet echter binnen noch buiten de partij veel sympathie.

Mugabe en zijn vrouw Grace tijdens een ceremonie voor zijn 92ste verjaardag.Beeld epa

Zijn opvolging door een democratisch verkozen kandidaat laat nog even op zich wachten, zo maakte Mugabe duidelijk in het interview. 'Waarom een opvolger?', vroeg de president, die al 36 jaar aan de macht is. 'Ik ben er nog. Ik heb nooit gezegd dat ik met pensioen ging.' Mugabe herhaalde daarna nogmaals zijn wens om tot zijn honderdste aan te blijven als president van Zimbabwe. 'Ik ben blij, want ik sta op het punt de leeftijd die ik wil te bereiken. U weet de leeftijd die ik wil bereiken, honderd jaar. Dus ik blijf nog maar acht jaar.'

Dinsdag werd duidelijk dat Mugabe een politieke uitdager krijgt. Joice Mujuru, tot 2014 nog een van de vicepresidenten, heeft een nieuwe partij opgericht. Met 'Zimbabwe People First' hoopt zij Mugabe in de volgende verkiezingen te verslaan.

Politieke ambities
'We strijden niet tegen een man, maar tegen een systeem, een systeem dat onrechtvaardig is', aldus Mujuru (60) op een persconferentie in de hoofdstad Harare. Mujuru gold binnen de regeringspartij Zanu-PF als een van de meer gematigde krachten. In 2014, na tien jaar vicepresidentschap, werd zij weggestuurd en beschuldigd van een poging om het bewind van Mugabe omver te werpen. Daarna verscheen zij weinig meer in het openbaar, maar liet zij in artikelen wel blijken haar politieke ambities niet te hebben opgegeven.

Mugabe, die al sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 de sterke man van het land is, liet eerder al weten niet onder de indruk te zijn van Mujuru's uitdaging. 'Er komt geen verandering', aldus de president afgelopen zaterdag tijdens een feest voor zijn 92ste verjaardag.

Diamantindustie
In hetzelfde interview maakte Mugabe bekend dat de regering in Zimbabwe de diamantindustrie heeft genationaliseerd. Volgens de president heeft het land niet geprofiteerd van de zeldzame edelstenen. 'Bedrijven die onze diamanten hebben ontgonnen hebben ons van onze rijkdom beroofd', aldus Mugabe. 'Daarom hebben we nu bepaald dat de staat een monopolie moet hebben. De staat zal vanaf nu alle diamanten in het land bezitten.'

Een week geleden moesten alle mijnbedrijven in de Marange-velden in Oost-Zimbabwe het werk stilleggen. Het ministerie van Mijnbouw zei dat de bedrijven hun licenties niet hadden vernieuwd. De regering ontkende toen nog de mijnbouw in het land te willen inlijven.

Joice MujuruBeeld ap

Lang aan de macht blijven doe je zo

Veel machthebbers in Afrika slagen erin hun positie decennia te handhaven. Hoe kan dat? Lees de handleiding voor de Afrikaanse leider voor Kees Broere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden