Mugabe wil bezettingen boerenland snel legaliseren

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe wil blanke boeren via een speciale wet zonder compensatie onteigenen en daarmee de bezetting van de duizend boerenbedrijven legaliseren....

AP en Reuters

Mnangagwa zei dat Mugabe zich zal beroepen op noodverordeningen die de president speciale bevoegdheden geven. 'We zullen het land onmiddellijk innemen en onder het volk verdelen.'

In april werd het parlement ontbonden omdat de zittingstermijn was verstreken. In afwachting van nieuwe verkiezingen, die maar niet worden uitgeschreven, wil Mugabe een wet intrekken die boeren compensatie belooft.

Veteranenleider Chenjerai Hunzvi heeft zondag aangekondigd door het land te zullen reizen om de landbezetters te manen zich te onthouden van geweld, opdat de boeren voort kunnen gaan met hun werk, zoals het zaaien van wintergewassen.

Op verschillende plaatsen in het land werden zaterdag zeker 27 boeren en hun personeel door bezetters afgetuigd. In een geval moesten elf mensen naar het ziekenhuis. Bij uitzondering werd de leider van een groep bezetters door de politie gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden