Mugabe 'totaal kapot' door affaire

NAIROBI De president, zijn vrouw en haar minnaar. Een dergelijk trio is overal ter wereld goed voor een sappig verhaal. Dus ook in Zimbabwe. Maar in het land van president Robert Mugabe (86) heeft het verhaal ook politieke kanten. En politiek is er maar al te vaak met geweld verbonden. Zelfs als het verhaal niet klopt.

De 'onthulling' kwam vorige week uit Zuid-Afrika. Daar schreef een journalist over de affaire die presidentsvrouwe Grace Mugabe (45) al vijf jaar zou hebben met de eveneens getrouwde Gideon Gono (50), de gouverneur van de Centrale Bank en al vele jaren een zakenpartner en politieke steunpilaar van Robert Mugabe.


De president zou over de buitenechtelijke romance hebben gehoord van zijn zus Sabina, die hem er drie maanden geleden op haar doodsbed over vertelde. Een lijfwacht en vertrouweling van president Mugabe, Cain Chademana, zou het verhaal hebben bevestigd. Mugabe zou er 'totaal kapot' van zijn geweest.


Het is niet voor het eerst dat Grace Mugabe, de vrouw die vanwege haar dure winkelliefhebberij ook bekendstaat als 's lands First Shopper, als betrokkene in een overspelige relatie wordt genoemd. Zij was immers het liefje van Mugabe zelf, toen die nog was getrouwd met zijn eerste, in 1992 overleden vrouw Sally.


Grace baarde Mugabe al twee kinderen, nog voordat zij in het huwelijk traden. En minstens twee keer daarna zou zij een buitenechtelijke affaire hebben gehad. Niet erg vreemd, menen sommigen: Robert Mugabe is niet alleen op hoge leeftijd, hij zou inmiddels ook al jaren niet meer tot de liefdesdaad in staat zijn.


Maar het verhaal over de relatie tussen Grace en Gono is het pikantst, zeker ook politiek. Gono werd in 2003 verantwoordelijk voor Zimbabwes financiële beleid. In de jaren erna werd duidelijk wat dat betekende: het land kreeg met hyperinflatie te maken, terwijl Gono zelf er veel geld en een huis met 47 kamers aan overhield.


In de coalitieregering die Zimbabwe inmiddels kent tussen president Mugabe en premier Morgan Tsvangirai heeft laatstgenoemde, via zijn minister van Financiën Tendai Biti, steeds geprobeerd Gono te laten ontslaan. Zonder succes. Inmiddels heeft Mugabe genoeg van de coalitie en stuurt hij aan op verkiezingen volgend jaar. In dat licht moet wellicht ook de 'onthulling' over de affaire worden begrepen.


Nuchtere waarnemers wijzen erop dat data die in het verhaal worden genoemd over geheime afspraakjes in Maleisië en op de boerderij van Grace niet kloppen. Ook zou Gono onlangs nog gewoon te gast zijn geweest bij de verjaardag van een zoon van Mugabe. Daar staat tegenover dat de lijfwacht van Mugabe onder zeer verdachte omstandigheden is overleden.


Politieke twisten binnen Mugabes partij Zanu-PF kunnen de aanleiding voor het verhaal zijn geweest. De vraag is dan op wiens hoofd men uit is, dat van de oude president, van zijn vertrouweling Gono, of van anderen. Mugabe zelf zou bereid zijn 'ten oorlog te gaan' om zijn eer te herstellen. Met een president die zichzelf 'diplomahouder geweld' noemt, kan de romance van zijn vrouw nog vergaande gevolgen hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden