Mugabe richt politieke slachting aan om leiderschap veilig te stellen

De 90-jarige Robert Mugabe heeft een politieke slachting aangericht om zijn leiderschap van Zimbabwe veilig te stellen. Zijn vrouw wordt mogelijk vice-president.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace begin dit jaar bij de begrafenis van zijn zus.Beeld epa

Negentig jaar is hij nu, de president. Ooit zei hij tot zeker zijn honderdste door te kunnen regeren. In 2018, als prostaatkanker hem tegen die tijd niet heeft geveld, kan hij in elk geval weer voor vijf jaar herkozen worden. Dat ondertussen zijn partij en zowat zijn hele, ooit zo fraaie land in duigen liggen: het kan de oude, nog altijd sluwe vos Mugabe weinig deren.

De afgelopen week gebruikte hij het zesde 'Nationaal Volkscongres' van zijn partij, de Zanu-PF, om een politieke slachting aan te richten. Belangrijkste slachtoffer: vice-president Joice Mujuru, een nog altijd populaire heldin uit de onafhankelijkheidsstrijd. Grootste winnaar: Mugabe's vrouw, de 49-jarige Grace.

Laatstgenoemde was een half jaar geleden vooral bekend als 's lands 'First Shopper', oftewel 'Gucci Grace'. Met het politieke bedrijf had zij geen directe ervaring. Maar inmiddels is zij het hoofd van de vrouwenafdeling van Zanu-PF en heet zij 'doctor Mugabe', want haar eerdere, doodnormale afstudeerscriptie bleek plots een briljant werkstuk te zijn.

Aan Grace was de afgelopen maanden de taak om Joice Mujuru het politieke graf in te werken. Daarin is zij glansrijk geslaagd. De vice-president, zo heet het nu, was met andere renegaten binnen de partij erop uit om Robert Mugabe niet alleen van de troon te stoten, maar hem daarvoor, zo nodig, zelfs te vermoorden.

Later deze week maakt Mugabe bekend wie zijn twee nieuwe vice-presidenten zullen zijn. Wellicht is Grace een van hen. Maar veel kenners gaan ervan uit dat het uitschakelen van Mujuru vooral was bedoeld om een loyale bondgenoot van de president, Emmerson Manangagwa (68), naar voren te schuiven.

Met 'de krokodil' Manangagwa zou Zimbabwe een vice-president en mogelijke opvolger van Mugabe krijgen, die bij velen nog bekend is vanwege zijn rol in de moord op zeker 20 duizend tegenstanders van het bewind in de jaren tachtig. Het uiterst machtige veiligheidsapparaat in Zimbabwe zal zijn benoeming niet dwarsbomen.

Door alle politieke gevechten is Zanu-PF flink verdeeld geraakt. Mugabe mag blij zijn dat de belangrijkste oppositiepartij, de MDC, de afgelopen jaren nóg zwakker is gebleken dan zijn eigen partij, een partij die het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980 regeert en die Zimbabwe als een bijna persoonlijk eigendom van Mugabe en zijn aanhangers is gaan beschouwen.

Dat Zimbabwe is anno 2014 een land waar nog steeds massale werkloosheid heerst, waar duizenden bedrijven zijn gesloten, en waar de landhervorming voor zwarte boeren een slechts relatief succes is gebleken. In economische sectoren waar het wel redelijk ging, zoals de diamantwinning, is de winst vooral in de zakken van politieke en militaire leiders terecht gekomen.

Vanuit het perspectief van de bevolking is er dus weinig om trots op te zijn. De familie-Mugabe zal het een rotzorg zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden