Mugabe kan loyale blanke boeren wel velen

President Mugabe van Zimbabwe heeft maandag verklaard dat 'loyale en goedwillende' blanke boeren een boerderij mogen behouden. De uitspraak is door de boerenbond CFU verwelkomd, hoewel er onzekerheid blijft over de toekomst van de commerciële landbouw in Zimbabwe....

Van onze correspondent Hans Moleman

Zimbabwe kampt met groeiende voedseltekorten, veroorzaakt door een economische crisis die het gevolg is van aanhoudende droogte en het omstreden landherverdelingsbeleid van de regerende ZANU-PF. De helft van de ruim twaalf miljoen Zimbabwanen zal eind dit jaar aangewezen zijn op internationale voedselhulp.

De Zimbabwaanse leider sprak in de hoofdstad Harare ter gelegenheid van Heldendag, waarop de gevallenen van de bevrijdingsstrijd van voor 1980 werden herdacht. Mugabe haalde hard uit naar Europa. Hij waarschuwde de blanke boeren als nazaten van de koloniale heersers, dat zij niet in verzet moeten komen tegen de geplande grootscheepse onteigening van hun land.

Mugabe maakte niet duidelijk wat zijn regering wil ondernemen tegen boeren die op hun land blijven. Officieel moesten het afgelopen weekeinde de circa 2900 grote boeren, de voornaamste steunpilaar van de lokale economie, het gros van hun land verlaten. Volgens een voorlopige inventarisatie van de CFU hebben maar vierhonderd boeren dit gedaan. 'We zullen goed in de gaten houden wat er op de boerderijen gebeurt', zei de president.

Volgens de nieuwe landverwervingswet, die circa 90 procent van het blanke land voor herverdeling onder zwarten heeft aangewezen, mag iedere blanke boer een boerderij - de meesten bezitten meerdere boerderijen - houden. Maar de regering heeft tegenstrijdige uitspraken gedaan over de uitleg van deze regel. Veel boeren die één boerderij bezitten, hebben toch een aanzegging tot onteigening ontvangen, waardoor ze een gevangenisstraf van twee jaar riskeren als ze op hun land blijven.

De politie heeft sinds vrijdag, toen het ultimatum tot vertrek afliep, geen actie ondernomen tegen boeren. Ook is er geen opleving van gewelddadige landbezettingen door Mugabes oorlogsveteranen gesignaleerd. De intimidatie van blanke boeren gaat wel gewoon door.

De herverdeling van land onder zwarte boeren is tot dusverre chaotisch verlopen, hoewel de regering claimt dat het een succes is. Veel zwarte keuterboertjes die een stuk van een blanke boerderij claimden - de grond wordt eigendom van de staat - hebben geen geld voor kunstmest en andere benodigdheden.

De regering ontbreekt het aan voldoende harde valuta voor een adequaat ondersteuningsprogramma. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat de beste boerderijen naar de ZANU-elite gaan. Westerse hulptoezeggingen ter waarde van vele tientallen miljoenen euro's zijn opgeschort zolang Mugabe weigert zijn omstreden beleid te wijzigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden