Mugabe (92) krijgt concurrentie van zijn voormalige vicepresidente

Hij is net 92 geworden, maar nu heeft president Robert Mugabe van Zimbabwe dan toch officieel een politieke uitdager. Joice Mujuru, tot 2014 nog een van de vicepresidenten, heeft een nieuwe partij opgericht. Met 'Zimbabwe People First' hoopt zij Mugabe in de volgende verkiezingen te verslaan.

Kees Broere
De Zimbabwaanse president Mugabe (rechts) met voormalige vice-president Joice Mujuru in 2014. Beeld anp
De Zimbabwaanse president Mugabe (rechts) met voormalige vice-president Joice Mujuru in 2014.Beeld anp

'We strijden niet tegen een man, maar tegen een systeem, een systeem dat onrechtvaardig is', zei Mujuru (60) dinsdag op een persconferentie in de hoofdstad Harare. Opvallend op haar bijeenkomst was niet alleen de aanwezigheid van diverse westerse diplomaten, maar ook van vier vroegere ministers.

Joice Mujuru gold binnen de regeringspartij Zanu-PF als een van de meer gematigde krachten. In 2014, na tien jaar vicepresidentschap, werd zij weggestuurd en beschuldigd van een poging om het bewind van Mugabe omver te werpen. Daarna verscheen zij weinig meer in het openbaar, maar liet zij in artikelen wel blijken haar politieke ambities niet te hebben opgegeven.

Mugabe, die al sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 de sterke man van het land is, liet eerder al weten niet onder de indruk te zijn van Mujuru's uitdaging. 'Zanu-PF zal Zanu-PF blijven', aldus de president afgelopen zaterdag tijdens een feest voor zijn 92ste verjaardag. 'Er komt geen verandering.'

Mugabe deed zijn uitlatingen in Masvingo, een van de streken in Zimbabwe die momenteel zeer ernstig hebben te lijden van droogte. Ondanks dergelijke problemen, waarvoor Mugabe het buitenland om geld heeft gevraagd, was ook zaterdag weer sprake van een uitbundig en duur verjaardagsfeest, met een enorme taart.

Steeds zwakkere aanblik

Mugabe denkt met een dergelijke houding nog steeds Zimbabwe's meest populaire politicus te zijn. Feit is dat hij waarschijnlijk op korte termijn nog weinig hoeft te vrezen van Joice Mujuru's nieuwe partij. Zijn eigen Zanu-PF heeft met name op het platteland de meeste touwtjes nog strak in handen.

Maar ondanks dat is ook binnen zijn eigen partij de strijd om de opvolging al geruime tijd gaande. Mugabe heeft zijn jonge echtgenote Grace politiek naar voren geschoven door haar eerdere benoeming tot hoofd van de vrouwenliga van de Zanu-PF. Grace geniet echter binnen noch buiten de partij veel sympathie.

Robert Mugabe zegt door te willen regeren, 'totdat God mij roept.' Hij is al geruime tijd ziek, lijdt mogelijk aan prostaatkanker, en biedt een steeds zwakkere aanblik. De huidige vicepresident, Emmerson Mnangagwa, heeft binnen Zanu-PF de sterkste opvolgingspapieren. Mnangagwa (69) is een oorlogsveteraan die ook na de onafhankelijkheid bekend werd door zijn soms zeer brute optreden.

De huidige vicepresident, Emmerson Mnangagwa. Beeld anp
De huidige vicepresident, Emmerson Mnangagwa.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden