nieuwsinmenging verkiezingen VS

Mueller vindt geen bewijs voor samenzwering tussen Trumps campagneteam en Russen

Donald Trump en zijn campagnemedewerkers hebben volgens speciaal aanklager Robert Mueller niet met de Russen samengespannen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Volgens minister van Justitie William Barr heeft Trump zich ook niet schuldig gemaakt aan belemmering van de rechtsgang, al is Mueller daar iets genuanceerder over.

President Donald Trump staat vlak na de bekendmaking van de conclusies van Mueller de pers te woord. Beeld AP
President Donald Trump staat vlak na de bekendmaking van de conclusies van Mueller de pers te woord.Beeld AP

President Trump reageerde triomfantelijk op de uitkomst van Muellers onderzoek, dat volgens hem neerkwam op een ‘illegale poging’ hem ‘onderuit te halen’. ‘Geen samenspannen, Geen Belemmering, Complete en Totale VRIJSPRAAK. KEEP AMERICA GREAT!’,vatte hij het samen in een tweet.

Barr meldde de belangrijkste uitkomsten van Muellers twee jaar durende onderzoek in de samenvatting van het rapport die hij zondagavond aan het Congres stuurde. Volgens Barr trekt Mueller in zijn rapport geen duidelijke conclusie over de vraag of Trump de wet heeft overtreden. Mueller laat het erbij dat zijn rapport niet tot de conclusie leidt dat ‘de president een misdaad heeft begaan, maar dat het hem ook niet daarvan vrijpleit’.

Na overleg met de tweede man op Justitie, Rod Rosenstein, kwam Barr tot het oordeel dat er onvoldoende bewijs is dat Trump opzettelijk heeft geprobeerd het onderzoek naar de Russische connectie te belemmeren. Mueller richtte zich daarbij vooral op Trumps besluit FBI-directeur James Comey te ontslaan. Trump zei later zelf dat hij Comey aan de kant had gezet ‘vanwege dat Rusland-gedoe’.

Volgens Mueller staat wel vast dat de Russen geprobeerd hebben de loop van de verkiezingen te beïnvloeden. Dat deden zij door allerlei nepberichten te verspreiden via een trollenfabriek in Sint-Petersburg. Ook braken hackers van de Russische geheime dienst in bij de computers van de Democratische partij en stalen zij e-mails van Hillary Clinton. Maar van bewuste samenwerking of coördinatie van de Trump-campagne met de Russen, was volgens hem geen sprake.

De conclusies van Barr en Mueller komen neer op een enorme overwinning voor president Trump die steeds heeft gezegd dat er geen sprake was van samenwerking met de Russen. Dag in dag uit haalde hij uit naar het onderzoek van Mueller dat volgens hem een ‘heksenjacht’ vormde.

Een opsteker voor Trump is ook dat Mueller geen aanleiding zag om nieuwe aanklachten in te dienen tegen mensen uit zijn omgeving. Vooral Trumps zoon Donald jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner golden als mogelijke kandidaten voor rechtsvervolging, omdat zij ooit een ontmoeting hadden met een Russische advocate die nadelige informatie over Hillary Clinton had.

Kellyanne Conway, een van de trouwste medewerkers van Trump feliciteerde de president in een uitgelaten tweet: ‘Vandaag heeft u de verkiezingen van 2016 opnieuw gewonnen. En een cadeau gekregen voor de verkiezingen van 2020’. Het ligt voor de hand dat de Republikeinen de mislukte ‘heksenjacht’ op Trump dan breed zullen uitmeten in hun campagne tegen de Democraten.

Jerold Nadler, de Democratische voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, dekte zich meteen in tegen de kritiek. Hij zei dat Mueller ‘uitdrukkelijk’ niet heeft vrijgesproken van belemmering van de rechtsgang. Toch zijn de conclusies van Barr en Mueller een lelijke tegenvaller voor de Democraten. Sommigen van hen hoopten dat Muellers rapport het startschot zou worden van een impeachment-procedure om president Trump af te zetten. Maar de kansen daarop lijken nu wel verkeken.

Al voordat ze de vier pagina’s met conclusies van Barr kregen lieten de Democraten weten dat zij geen genoegen nemen met een samenvatting. Nadler eist dat het complete rapport, inclusief de onderliggende documenten, wordt vrijgegeven. ‘Het draait hier allemaal om transparantie.’

De Democraten zijn vastbesloten het rapport te gebruiken als startpunt voor verdere onderzoeken naar de president. ‘Dit is het einde van het begin, maar niet het begin van het einde’, zei de Democratische senator Christopher Coons dit weekeinde tegen de Amerikaanse pers. ‘Wat Robert Mueller ook concludeert, dat betekent niet dat de president en zijn naaste medewerkers gevrijwaard zijn van juridische problemen.’

Trumps advocaat Rudy Giuliani zei zich geen zorgen te maken, omdat Trump ‘niets heeft misdaan’. Hij verweet de Democraten dat zij ‘een dwangmatige behoefte hebben om achter de president aan te zitten. Het is droevig.’

Trumps zoon Donald jr. zei dat de Democraten en de media ter verantwoording moeten worden geroepen nu Mueller geen bewijs voor samenwerking met de Russen heeft gevonden. Hij zei te hopen dat ‘eerlijke’ journalisten ‘hen zullen behandelen met de minachting en de hoon die zij verdienen’.

In de loop van zijn onderzoek heeft Mueller 34 personen aangeklaagd, onder wie een aantal naaste medewerkers van Trump, zoals zijn vroegere campagneleider Paul Manafort en nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Mueller bracht ook Trumps persoonlijk advocaat Michael Cohen voor de rechter. De meeste andere aangeklaagden zijn Russen.

Los daarvan lopen er nog verscheidene onderzoeken tegen Trump wegens het afkopen van vrouwen met wie hij een relatie heeft gehad en het misbruiken van zijn liefdadigheidsfonds voor campagnedoeleinden.

Deze negen verdachte ontmoetingen onderzocht Robert Mueller

In de aanloop naar de bekendmaking van de conclusies van Robert Mueller zetten we negen door hem onderzochte ontmoetingen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden