Nieuws Rusland-onderzoek

Mueller ontevreden over samenvatting Rusland-onderzoek door minister van Justitie

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr geklaagd dat diens vier pagina’s tellende samenvatting van het Rusland-onderzoek de conclusies geen recht doen. Barr getuigt woensdag voor de Justitie-commissie van de Senaat.

Speciaal aanklager Robert Mueller. Beeld Reuters

Een enkele Democraat heeft al om zijn aftreden gevraagd, maar Barrs positie staat niet op het spel. Wel zal de minister flink door de Democraten aan de tand worden gevoeld, zeker als hij donderdag voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden moet verschijnen.

In de brief, die Mueller al op 27 maart gestuurd had, klaagt de speciaal aanklager dat Barrs samenvatting ‘de context, aard en de inhoudelijke conclusies van het onderzoek niet volledig weergeeft’. 

‘Er heerst nu verwarring bij de mensen over belangrijke aspecten van onze onderzoeksresultaten’, schreef Mueller. ‘Dit ondermijnt het doel waarvoor het departement de speciaal aanklager heeft aangesteld: het verzekeren van het publieke vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek.’

Barr zei in zijn samenvatting dat Mueller geen bewijs heeft gevonden voor een samenzwering tussen de Trump-campagne en Rusland. Dat Trump de rechtsgang belemmerd zou hebben tijdens het onderzoek is ook onvoldoende bewezen volgens Barr. Hij liet tijdens een mondelinge toelichting weten dat hij het bewijs daarvoor ‘te mager’ vond. 

Meer dan drie weken na het vrijgeven van Barrs samenvatting werd op 18 april een geredigeerde versie van het Mueller-rapport vrijgegeven. Mueller heeft nog altijd niet zelf de conclusies van zijn onderzoek in het openbaar mogen toelichten.

Democraten eisen inzage in brief

Democraten eisen inmiddels een onderzoek naar Barrs handelswijze na het verschijnen van het rapport. Ze willen weten of de minister van Justitie op een neutrale, onpartijdige manier gehandeld heeft en of hij de veertien nog lopende strafzaken met betrekking tot het Mueller-onderzoek kan blijven overzien.

Jerry Nadler, de voorzitter van de gerechtelijke Kamercommissie in het Huis van Afgevaardigden, eiste na de eerste berichtgeving door de Washington Post inzage in Muellers brief van het ministerie van Justitie. Andere Democraten eisten al het ontslag van Barr en pleiten ervoor dat Mueller zelf komt getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden