Mubarak wil Egypte excuses aanbieden

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zal het volk excuses aanbieden en om amnestie vragen. Daarvoor stelt hij een brief op, meldden Egyptische media gisteren. De oud-president werd drie maanden geleden uit zijn ambt gezet en zit nu vast in een militair ziekenhuis in zijn woonplaats Sharm al-Sheikh.

ANP/Redactie
De Egyptische oud-president Mubarak met zijn echtgenote in 2008. Beeld reuters
De Egyptische oud-president Mubarak met zijn echtgenote in 2008.Beeld reuters

De 83-jarige Mubarak zou 'zijn excuses aanbieden namens zichzelf en zijn familie voor elk ongenoegen dat het volk aangedaan kan zijn'. Hij zou ook vergiffenis willen vragen voor 'elk gedrag dat het gevolg kan zijn van valse informatie verkregen van adviseurs'.

Bezittingen
Mubarak is ook bereid zijn bezittingen af te staan aan de Egyptische staat in de hoop dat de regerende legerraad wil overwegen hem amnestie te verlenen. Ook zijn vrouw Suzanne (70), die eveneens vast zit in het militair hospitaal, heeft beloofd haar geld en eigendommen te overhandigen aan de staat. Het gaat om ruim 2 miljoen euro op twee bankrekeningen en een luxe villa.

Mubarak wil zo voorkomen dat justitie hem nog langer beschuldigt van corruptie en ondervraagt over de opdracht om te schieten op demonstranten. Eerder dit jaar kwamen 846 mensen om bij protesten tegen de regering. Zesduizend mensen raakten gewond, mede door het hardhandige optreden van de politie. Mubaraks echtgenote is beschuldigd van het inpikken van staatseigendommen.

Hartproblemen
De oud-president en zijn vrouw klaagden beiden over hartproblemen tijdens de ondervragingen door justitie. Ze zijn daarom opgenomen in een militair ziekenhuis in plaats van een gevangenis.

Mubarak was van 1981 tot 2011 president van Egypte, na een carrière als gevechtspiloot en vicepresident.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden