MSN Messenger (1999 - 2014)

Vijftien jaar, en nu al met pensioen. Chatten op de pc met MSN Messenger deed toch al bijna niemand meer.

null Beeld -
Beeld -

Een internetdienst die vijftien jaar bestaat, daarvan zijn er niet veel. Berichtenservice MSN Messenger zag het levenslicht in juli 1999, toen bij wijze van spreken de Diplodocussen nog over het net struinden. De wat minder jeugdige lezers herinneren zich misschien nog wel de groene en blauwe Mens-Erger-Je-Niet-pionnetjes, die een zwierig dansje deden als MSN contact maakte met het wereldwijde netwerk der computers.

Met MSN Messenger kon je onmiddellijk met een andere gebruiker getypte berichten uitwisselen. Het was een mengvorm van e-mail en chatbox, waar publiek geleuterd werd over allerhande onderwerpen doorgaans seks. MSN Messenger was intiem als e-mail (alhans, dat hoopte je maar) en snel als kletsen, een concept dat snel aansloeg.

Nieuw was MSN allerminst. Het concept stamt uit de jaren zestig en in de jaren tachtig werd er al gechat door het handjevol gebruikers dat het net toen kende, met onder meer Zephyr Notification Service. Eind jaren negentig kwam America Online met AIM en er waren diensten die ICQ en PowWow heetten. Maar achter MSN zat Microsoft, destijds beschouwd als het Rijk van het Kwaad, omdat het zowat alle computers ter wereld onder beheer had.

Dat nadeel had als voordeel dat Microsoft MSN zomaar op elke computer kon zetten, waardoor het in een klap het wereldwijde standaardkwebbelprogramma werd. Op zijn hoogtepunt in 2009 telde de dienst maar liefst 330 miljoen gebruikers, een aantal dat Whatsapp pas vijf jaar later wist te evenaren.

MSN Messenger begon zoals zoveel producten van Microsoft destijds met een flinke ruzie. Gebruikers konden namelijk wel kletsen met internetters die op AIM zaten, maar andersom konden AIM-gebruikers zich niet aanmelden bij Messenger, daarvoor moesten ze overstappen, vond Microsoft.

Dat beleid veroorzaakte woede bij de bazen van America Online, die een digitale ophaalbrug omhoog hesen, waarop AIM onbereikbaar werd voor Messenger. Microsoft bedacht een nieuwe route, die ook weer geblokkeerd werd. Dit kant-en-muisspel duurde maanden, uiteindelijk won Messenger, dankzij de slagkracht van Windows.

Met de opkomst van mobiel internet verplaatste het chatten zich van de pc naar de mobiele telefoon. Daar werd de dienst al snel uitgemaakt door Whatsapp. Microsoft richtte zich op Skype (ook al weer een tiener trouwens), de gratis telefoneerdienst die het softwareconcern in 2011 had gekocht.

Wie nu nog wil chatten op de pc, moet dat maar via Skype doen, vindt Microsoft. Dat besluit maakte Messenger overbodig en Microsoft koppelde de dienst afgelopen voorjaar af. Alleen in China kan er nog gebruik van worden gemaakt. Nu, een half jaar later, wordt Messenger definitief het zwijgen opgelegd. Nooit meer zullen de pionnetjes hun aandoenlijke dansje doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden