MSD geeft Organon kans verder te gaan

amsterdam De sluiting van de onderzoeks- en productieafdelingen van het voormalige Organon in Oss en Schaik is uitgesteld tot 31 december....

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

De rechtszaak die de ondernemingsraad (OR) tegen de directie had aangespannen, is opgeschort tot januari volgend jaar. De ondernemingsraad en de raad van commissarissen (rvc) reageerden donderdag opgelucht en optimistisch.

MSD kondigde begin juli aan de volledige onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling in Oss te schrappen in het kader van een wereldwijde reorganisatie na de fusie met Shering-Plough in 2009. Ook zou de productiecapaciteit met 30 procent worden verminderd. Dit zou 2.175 van de 4.500 werknemers hun baan kosten.

De directie gaat nu gezamenlijk met de ondernemingsraad en de raad van commissarissen alternatieven onderzoeken om de activiteiten in Nederland voort te zetten. ‘Alle opties staan open’, bevestigt een woordvoerster van MSD. ‘Maar het is te vroeg om te speculeren op volledig behoud van werkgelegenheid en expertise.’

De ondernemingsraad besloot eind juli MSD voor de Ondernemingskamer te dagen omdat hij niet tijdig op de hoogte zou zijn gebracht van de plannen. De beslissing van MSD zou niet rechtsgeldig zijn zonder advies van de OR. Ook de commissarissen weigerden met de plannen van de directie akkoord te gaan.

De OR en de rvc dringen aan op een doorstart van het bedrijf, mogelijk door doorverkoop van het ‘oude’ Organon aan derden. De afgelopen weken zouden zich al belangstellenden hebben gemeld.

Als op 31 december geen oplossing is gevonden, zal MSD alsnog tot sluiting overgaan. Er verdwijnen dan 2.175 banen. De ondernemingsraad stapt dan naar de rechter en zal daarin worden gesteund door de rvc.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken toonde zich donderdag verheugd over de nieuwe ontwikkelingen. Het gezamenlijke besluit van de OR en de directie biedt volgens haar perspectief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden