Mrs. Einstein zingt zich nog steeds de blaren op het hart

Mrs. Einstein Op Verzoek, Diligentia Den Haag. Tournee. De Kleine Komedie Amsterdam 26 t/m 30 maart...

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Nadat Mrs. Einstein zich een aantal programma's vertild heeft aan leutige sketches en lollige praatjes, hebben de dames zich deze keer beperkt tot hun specialiteit: meerstemmig zingen. De harde kern van de groep, Paulette Willemse, Saskia van Zutphen en Suzanne Venneker, is aangevuld met nòg twee welluidende stemmen: Marjolein Spijkers en Linda Snoeij. Het vijftal kan alles aan, van een sentimentele tranentrekker tot een knallende versie van Alice Coopers School's out.

Voor deze laatste bijdrage is Theo van Gogh verantwoordelijk. Nu de dames verklaren gelukkig te zijn, en de nummers waarin om liefde wordt gesmeekt van het repertoire konden worden afgevoerd, bleef er niet veel over. Daarom heeft men bekende Nederlanders gevraagd verzoeknummers in te dienen.

Maar ook deze ideeënleveranciers blijven dicht bij het vertrouwde Mrs. Einstein-thema en daarom kunnen ze zich nog steeds de blaren op het hart zingen. Zo stelde Jan Boerstoel De Liefde van Drs. P voor, dat er in een prachtig ska-ritme doorheen wordt gejaagd. Frits Bolkestein kwam met Laat me niet alleen op de proppen. Het klinkt als een schitterende Renaissance-madrigaal. Een ander kunststukje is een nummer van Nina Hagen, dat halverwege achterstevoren wordt gezongen.

Als solist zijn alle vijf dames dik in orde. Vooral de stem van Paulette Willemse klinkt zalig diepblauw. Met z'n vijven vormen ze een engelenkoor dat ook nog ruimte heeft voor de duivel. Ze combineren de precisie van een goed geprogrammeerde muziekcomputer met de warmte en plezierige onvoorspelbaarheid van een uitslaande brand.

Saskia van Zutphen is het clowntje en haalt een paar keer vriendelijk-giftig uit naar de anderen. In de liedjes zijn nog wat choreografie- en mimiekgrapjes verstopt. Maar daar blijft het bij. Deze Mrs. Einstein is puur hogeschool-amusement.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden