MRI-scan toont lang niet altijd oorzaak rugpijn

Patiënten met een terugkerende hernia worden vaak geopereerd op basis van nietszeggende MRI-scans. Die beelden van hun rug zetten artsen en patiënten op het verkeerde been: er is weliswaar vaak een tussenwervelschijf verschoven maar dat verklaart niet hun pijnklachten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Dit blijkt uit onderzoek van het Leidse LUMC, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM). Het onderzoek toont opnieuw aan dat moderne beeldvormende technieken lang niet altijd een meerwaarde hebben voor de patiënt. 'Twintig jaar geleden waren we opgetogen over de komst van de MRI', zegt de Leidse neurochirurg Wilco Peul. 'Nu blijkt dat we daar te veel op hebben vertrouwd.'

Peul bestudeerde met zijn team de MRI-beelden van 283 patiënten die een jaar ervoor een hernia hadden opgelopen. De groep die na behandeling pijn hield, bleek veel groter dan altijd was aangenomen: niet 5 maar 20 procent van de patiënten. Vaak laten de MRI-beelden bij hen weer een hernia zien, waarna een nieuwe operatie volgt. Uit het Leidse onderzoek blijkt dat die hernia op de scan geen verband houdt met de pijnklachten.

De pijn wordt bij veel patiënten vermoedelijk veroorzaakt door een ontstoken zenuw, legt hij uit. Het is dan zinvoller de ontsteking aan te pakken, met medicijnen, dan om te opereren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden