Mrdja geeft rol in massamoord toe

De Bosnisch-Servische oud-politieman Darko Mrdja heeft donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gedeeltelijk schuld bekend voor zijn rol bij een massamoord op niet-Servische mannen in centraal-Bosnië in 1992....

ReutersAP en ANP

Mrdja (36) behoorde in augustus 1992, aan het begin van de oorlog in Bosnië, tot de Bosnisch-Servische politie-eenheid die op een klif van de Bosnische berg Vlasic jonge niet-Serviërs op een rij zette en doodschoot of in de afgrond duwde. Daarbij vonden zeker 228 mannen de dood, meest Moslims.

De slachtoffers kwamen bijna allemaal uit het beruchte gevangenenkamp Trnopolje. Samen met enkele inwoners van het dorp Tukovi werden zij in twee bussen gestopt en naar het bos gereden. De mannen was verteld dat zij zouden worden geruild tegen Servische gevangenen. In plaats daarvan 'werd hen bevolen dicht bij een diepe ravijn te knielen en werden zij neergeschoten en gedood', zei de Nederlandse rechter Alphonsus Orie. Tot Mrdja zei Orie: 'U heeft met anderen deelgenomen aan het uitladen, escorteren en doodschieten van ongewapende mannen.'

Mrdja, die ruim een jaar geleden bij zijn voorgeleiding nog zei onschuldig te zijn aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, verklaarde gisteren dat hem 'alles duidelijk' is. Hij bekende schuld op twee punten in de aanklacht: moord en poging tot moord. Het derde punt - uitroeiing - hebben de aanklagers vervolgens laten vallen.

Het proces tegen Mrdja had eigenlijk volgende week moeten beginnen. Nu Mrdja schuld heeft bekend, zullen alleen nog hoorzittingen worden gehouden om de straf te bepalen. Dit gebeurt vermoedelijk later dit jaar. De rechters zijn niet gebonden aan het advies van vijftien tot twintig jaar cel dat de aanklagers en de verdediging zijn overeengekomen.

Mrdja is de laatste in een reeks verdachten bij het Joegoslavië-Tribunaal die schuld hebben bekend. De belangrijkste was de Bosnisch-Servische oud-presidente Biljana Plavsic, die vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld nadat ze had toegegeven schuldig te zijn aan vervolging van Bosnische Moslims en Kroaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden